Update: O americancă a fost ucisă în Cisiordania de soldații israelieni – presa palestiniană

Soldaţii israelieni au împuşcat mortal vineri o cetăţeană americană care protesta împotriva extinderii coloniilor evreieşti din Cisiordania, transmite agenţia palestiniană de presă WAFA, preluată de agenția germană de presă DPA, relatează Agerpres.
AGERPRES - vin, 06 sept. 2024, 18:52
Update: O americancă a fost ucisă în Cisiordania de soldații israelieni - presa palestiniană

Femeia a decedat după ce a fost spitalizată cu o rană gravă la cap, consemnează sursa respectivă, pe baza mărturiilor unor medici.

Şeful spitalului Rafidia din Nablus a declarat agenţiei Reuters că ea era deja în stare critică la spitalizare. „Am încercat să o resuscităm, dar din nefericire a murit”, a precizat el.

Victima, pe nume Aysenur Ezgi Eygi, avea şi cetăţenie turcă. Moartea ei a fost confirmată atât de Departamentul de Stat al SUA, cât şi de ministerul de externe al Turciei.

Instituţia de la Ankara, citată de Reuters, a calificat incidentul drept „o crimă comisă de guvernul Netanyahu” şi a adăugat într-un comunicat că „Israelul încearcă să îi intimideze pe toţi cei care vin în ajutorul poporului palestinian şi care luptă paşnic împotriva genocidului. Această politică a violenţei nu va funcţiona”.

Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Matthew Miller, a declarat că „am aflat despre moartea tragică a unei cetăţene americane, Aysenur Eigi, astăzi, în Cisiordania. Transmitem cele mai profunde condoleanţe familiei sale şi celor dragi”. „Adunăm urgent mai multe informaţii despre circumstanţele morţii sale şi vom avea mai multe de spus când vom afla mai multe. Nu avem priorităţi mai mari decât siguranţa şi securitatea cetăţenilor americani”, a mai spus el.

Conform WAFA, activista – de origine turcă – participa la un protest săptămânal împotriva extinderii unei colonii evreieşti din oraşul Beita, la sud de Nablus, când militarii israelieni au deschis focul cu muniţie de război şi au folosit grenade de diversiune şi gaze lacrimogene pentru a împrăştia manifestanţii.

Tensiunile din Cisiordania ocupată au crescut în contextul războiului din Fâşia Gaza între Israel şi organizaţia islamistă palestiniană Hamas.

În urmă cu câteva săptămâni, când circa 100 de colonişti evrei au atacat satul Jit din nordul Cisiordaniei, guvernul israelian a promis măsuri urgente împotriva tuturor celor care se fac vinovaţi de violenţă. Palestinienii şi unele organizaţii pentru drepturile omului susţin frecvent că forţele israeliene asistă pasive la astfel de atacuri sau chiar li se alătură agresorilor.

Te-ar mai putea interesa și
Criza demografică se accentuează în Japonia. Numărul de persoane vârstnice a ajuns la un nou record
Criza demografică se accentuează în Japonia. Numărul de persoane vârstnice a ajuns la un nou record
Aproximativ 36,25 milioane de japonezi au vârsta de 65 de ani sau peste, ceea ce reprezintă 29,3% din totalul populaţiei şi un nou procent record, relevă datele publicate de Ministerul......
Licitaţii de 3,3 miliarde de lei pentru achiziţia de autovehicule electrice în România, în primele opt luni (ARSC)
Licitaţii de 3,3 miliarde de lei pentru achiziţia de autovehicule electrice în România, în primele opt luni (ARSC)
Valoarea licitaţiilor pentru achiziţia de vehicule electrice în România a fost de aproape 3,3 miliarde de lei, în primele ...
Concurența analizează tranzacția de 700 mil. euro prin care PPC a cumpărat toatre regenerabilele deținute de Macquarie în România
Concurența analizează tranzacția de 700 mil. euro prin care PPC a cumpărat toatre regenerabilele deținute de Macquarie ...
Consiliul Concurenţei analizează tranzacția prin care Public Power Corporation SA intenționează să preia companiile ...
Românii au preferat Grecia, Spania şi Italia pentru vacanţa de vară – analiză
Românii au preferat Grecia, Spania şi Italia pentru vacanţa de vară – analiză
Românii şi-au petrecut vacanţele de vară din acest an în principal în ţările mediteraneene, cu Grecia, Spania şi ...