O bancă a decis să execute silit combinatul pentru a-şi recupera banii. Acesta este motivul pentru care oamenii nu şi-au luat vineri salariile.
În acest moment, orice proces comercial al companiei este blocat până în momentul în care se va achita această datorie. Toţi banii care intră la Oltchim vor merge către plata datoriei. Singura variantă pentru a opri acest proces de executare silită ar fi ca Oltchim să-şi ceară insolvenţa, astfel, toţi creditorii s-ar înscrie la masa credală, iar Oltchim va intra în reorganizare. În acest moment, nici măcar salariile angajaţilor nu pot fi plătite.
Fostul director al Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, Remus Vulpescu, a precizat la România TV că informaţia potrivit căreia Oltchim a intrat în insolvenţă ar trebui folosită cu prudenţă, pentru a nu crea panică printre creditori.
„Ar trebui să nu ne grăbim cu extinderea semnificaţiei unor informaţii. Nu ştiu exact dacă banca a blocat conturile Oltchim sau şi alte conturi de la alte bănci. Să nu dăm un semnal de panică pentru creditori şi să evităm ca alţi creditori să treacă la proceduri de executare silită. Este foarte greu ca Oltchim să-şi plătească creditorii”, a declarat fostul şef al OPSPI, Remus Vulpescu.
“Creditorii privaţi şi-au pierdut răbdarea. Este foarte complicat acum să mai obţinem răbdare din partea lor, pentru că acest lucru îi costă”, a mai completat acesta.
Totodată, mulţi dintre creditorii importanţi ai Oltchim îşi consultă avocaţii în eventualitatea cererii de intrare în insolvenţă a combinatului, potrivit unor surse de pe piaţa avocaturii.
Totuşi, „este puţin probabil ca unul dintre marii creditori să fi cerut insolvenţa Oltchim. Aceştia mai degrabă vor aştepta alegerile“, au adăugat sursele citate.
Datoriile totale ale Oltchim sunt de circa 700 de milioane de euro, dintre care circa 400 la stat (AVAS şi furnizorul de electricitate Electrica, deţinut tot de stat.