KfW a transferat în februarie peste 5 miliarde de euro celor patru bănci din cauza unei defecţiuni tehnice, care a multiplicat plăţi unice, au declarat persoane apropiate situaţiei.
Suma totală transferată a fost de aproximativ 6 miliarde de euro, a spus una dintre persoane.
„KfW a detectat foarte repede comportamentul incorect al sistemului, a corectat acţiunea şi a început procesul de analiză a cauzelor”, potrivit unui comunicat al băncii.
Greşeala a fost identificată şi eliminată rapid, iar sumele plătite suplimentar au fost recuperate cu succes.
„Regretăm că acest incident a putut avea loc din cauza unei erori umane, provocate de o greşeală de configurare”, precizează comunicatul.
Incidentul aduce aminte de plata incorectă a peste 300 de milioane de euro făcută către Lehman Brothers în ziua solicitării falimentului de către banca americană. La momentul respectiv, banca germană nu a actualizat verificarea terţilor, care ar fi împiedicat efectuarea tranzacţiei.
Transferul către banca americană s-a transformat într-un scandal politic în Germania, publicaţia Bild numind KfW „cea mai idioată bancă din Germania”.
KfW, care afirmă pe site-ul său că a primit din partea revistei Global Finance titlul de cea mai sigură bancă din lume, nu este singura bancă afectată de o defecţiune tehnică.
În iunie 2015, divizia de schimb valutar a Deutsche Bank a transferat din greşeală 6 miliarde de euro unui fond de hedging, pe care i-a recuperat o zi mai târziu, a declarat atunci o persoană apropiată situaţiei.
KfW a informat banca centrală germană, Bundesbank, în privinţa erorii din februarie. Un purtător de cuvânt al Bundesbank a refuzat să comenteze.
Astfel de erori expun riscurile de securitate ale băncilor, provocate de tehnologia învechită, o problemă subliniată recent de autoritatea de supraveghere a sectorului financiar din Germania.
Problemele legate de tehnologie sunt alarmante în special din cauza creşterii atacurilor hackerilor asupra instituţiilor financiare.
În ianuarie, Lloyds Banking Group a fost atacată cibernetic, iar serviciile online destinate clienţilor au fost întrerupte.
Grupul de hackeri Anonymous a atacat anul trecut opt bănci centrale, între care banca centrală a Olandei, Banca Greciei şi Banca Mexicului.