O carte a lui Antonescu şi masca mortuară a lui Eminescu, printre cele mai scumpe obiecte vândute din colecţia lui Vadim
Un număr de 315 de obiecte din colecția lui Corneliu Vadim Tudor au fost scoase la licitație ieri seară, 24 noiembrie, în cadrul casei de licitaţii Artmark din Bucureşti. Valoarea totală a preţului de pornire pentru toate obiectele a fost de 60.000 de euro.
Valoarea totală a vânzărilor înregistrate în urma licitaţiei a fost de 63.510 de euro.
Însă nu toate obiectele au atras intersul colecţionarilor. Mai multe cărţi, documente şi reviste nu au fost adjudecate, iar alte obicte au fost retrase ca urmare a exerciţiului preemţiunii de către Arhivele Naţionale.
Ce s-a vândut
Cele mai scumpe obiecte de colecţie scoase la vânzare au fost cele trei semnături olografe ale lui Napoleon Bonaparte, adjudecate la preţul de pornire de 7.000 de euro.
Manuscrisul de călătorie al lui Badea Vasile, continuator al lui Badea Cârţan, ce conţine peste 100 de notaţii olografe ale autorităţilor vremii, între care Nottara, Brătianu, Eremia Grigorescu, Djuvara, de raritate absolută şi considerată piesă de muzeu a fost adjudecat la preţul de pornire de 5.000 de euro.
Obiectul care s-a vândut cel mai scump faţă de preţul iniţial de pornire, care a fost de 35 de euro, este cartea Geografia modernă a Daciei ca studiu preliminar la Istoria românilor din Dacia, de August Treboniu Laurian, 1862, adjudecată la valoarea de 800 de euro, de circa 22 de ori mai mult.
Cartea Generalul Antonescu către țară, colegat de texte ale îndemnurilor între 6 septembrie 1940-22 iunie 1941 a fost adjudecată la un preţ de 18 ori mai mare decât cel iniţial. Astfel, de la 50 de euro, preţul final a ajuns la 900 de euro.
Cartea Poesii populare ale românilor adunate de Vasile Alecsandri, publicat în 1866, exemplar cu dedicația Cellei Delavrancea a fost adjudecată la preţul de 600 de euro, de aproape şapte ori mai mare decât preţul de pornire al licitaţie.
Cu un preţ de şase ori mai mare a fost adjudecat un Evangheliar tipărit la Neamț, 1858, la preţul de 1.200 de euro.
Cu 540% mai mult decât preţul de pornire al licitaţiei s-a vândut masca mortuară a lui Mihai Eminescu, piesă de colecție adjudecată la 1.600 de euro.
Un ceas de trăsură, din secolul XIX, care a aparţinut lui Mihaiul Kogălniceanu şi care a avut un preţ de pornire de 900 de euro s-a adjudecat la 1.600 de euro, cu 78% mai mult.
O icoană cu ferecătură de argint, înfățișându-i pe Sfântul Mare Mucenic Ioan Războinicul și pe Sfânta Muceniță Varvara, Apărătorii Credinței, ce a aparținut Mareșalului Ion Antonescu a fost vândută la un preţ de aproape patru ori mai mare: 2.200 de euro.
Tot la un preţ de patru ori mai mare a fost adjudecată şi Cazania lui Varlaam, Evanghelia învățătoare Dealu, 1644, cu gravuri în text, cu legătură și file restaurate, lipsesc paginile de început și de sfârșit, la preţul de 1.800 de euro.
Ce nu s-a vândut
Dintre obiectele cu cel mai mare preţ de pornire al licitaţiei nu s-au vândut:
Stiloul Montegrappa Roma Aeterna, din aur și baga, folosit de Corneliu Vadim Tudor în ocazii de protocol, în cutia sa originală; ediție limitată, piesă de colecție, preţ: 6.500 euro
Scrisoare a scriitorului francez Victor Hugo, purtând semnătura olografă, preţ: 2.500 euro
Scrisoare a politicianului francez Georges Clemenceau, cu semnătura acestuia, preţ: 1.500 euro
Scrisoare a compozitorului Camille Saint-Saëns, purtând semnătura acestuia, preţ: 900 euro
Scrisoare dactilografiată a pictorului Marc Chagall, purtând semnătura olografă, preţ: 900 euro
Scrisoare a scriitorului francez Anatole France, purtând semnătura acestuia, preţ: 850 euro
Scrisoare dactilografiată a generalului Charles de Gaulle, purtând semnătura olografă, preţ: 800 euro
Felicitare cu autograful președintelui cubanez Fidel Castro, preţ: 750 euro
Fotografia cântărețului Louis Armstrong, cu autograf, preţ: 450 euro