O casă solară va fi scoasă la licitaţie joi, de Goldart, cu preţul de pornire de 50.000 de euro
Prispa este proiectul de casă independentă energetic, realizat de prima echipă de studenţi români calificată la concursul Solar Decathlon Europe 2012, cea mai cunoscută competiţie care promovează cercetarea în domeniul arhitecturii sustenabile, informează casa de licitaţii Goldart. Aceasta organizează vânzarea publică cu strigare ce va avea loc joi, de la ora 20.00, pe Şoseaua Chitila, unde se află în prezent casa.
Echipa românească, formată din circa 40 de studenţi cu diferite specializări – Arhitectură, Construcţii, Politehnică, Arte -, va merge în septembrie la Madrid şi va trebui să reasambleze construcţia la faţa locului, în 14 zile, şi să o dezasambleze în cinci zile, în Villa Solar, un sit special amenajat pentru competiţie. Concursul are loc între 14 şi 30 septembrie.
Pentru a participa la această etapă finală a concursului, după ce s-au calificat în competiţie alături de 19 alte echipe, românii trebuie să transporte Casa Prispa la Madrid, cu ajutorul a şase tiruri, şi cea mai mare parte din echipă trebuie să fie prezentă la Villa Solar pentru a asambla construcţia, au precizat pentru MEDIAFAX reprezentanţii echipei. Pentru aceasta, au nevoie de circa 80.000 de euro.
Cel care va cumpăra casa, scoasă la licitaţie cu preţul de pornire de 50.000 de euro, deşi valoarea prototipului este de 125.000 de euro, o va primi în octombrie, după prezentarea proiectului la Madrid. Întreagă construcţie şi toate subansamblurile vor fi transportate la amplasamentul final al Casei Prispa, pe terenul noului proprietar şi sunt incluse în preţul licitaţiei. Nu sunt incluse în preţ fundaţia casei, costurile de şantier, racordarea la utilităţi, cazarea şi transportul echipei de lucrători. Casa de licitaţii Goldart nu va percepe niciun comision la achiziţie.
Casa Prispa a fost asamblată în ultimele patru săptămâni şi poate fi în prezent vizitată pe Şoseaua Chitilei, nr. 284.
Designul Casei Prispa corespunde contextului românesc, cu toate implicaţiile sale socio-politice, economice şi culturale, fiind totodată realizat cu elemente din arhitectura tradiţională. Proiectul încearcă să ofere şi o soluţie la problema degradării zonelor rurale.
Echipa care a realizat proiectul şi-ar dori să continue cu dezvoltarea prototipului la nivel industrializat.
Astfel, viitorul proprietar al casei Prispa va avea prototipul primei case solare 100% româneşti şi va ajuta echipa de tineri specialişti din România să îşi prezinte proiectul la competiţia internaţională de la Madrid. România participă pentru prima dată la concurs, alături de echipe din Spania, Franţa, Marea Britanie, Germania, Japonia, China, Danemarca, Egipt, Italia, Ungaria, Brazilia, Norvegia, Portugalia.