Potrivit ultimului studiu al Poştei Britanice (Post Office) privind coşul de vacanţă, în care sunt monitorizate preţurile a opt produse alimentare şi nealimentare de uz comun în 40 de destinaţii de vacanţă, dar printre care nu se află şi România, ţări precum Bulgaria, Turcia şi Portugalia au devansat Spania în topul celor mai mici preţuri.
După calculele Federaţiei Patronatelor în Turismul Românesc (FPTR), România ocupă locul doi, în urma Bulgariei, în topul celor mai ieftine destinaţii turistice de litoral din Europa.
Coşul de vacanţă analizat include o masă pentru doi adulţi (cina), cu o sticla de vin, servita la un restaurant cu specific local, un pachet de tigari Marlboro Lights, o cremă de protecţie solară cu factor 15, o sticlă de bere locală, o apă minerală, o ceaşcă de cafea la o cafenea sau bar şi o sticlă de Coca-Cola.
Poziţia fruntaşă a României este datorată printre altele preţului mic la ţigări, pentru că un pachet de Marlboro costă 2,7 euro, faţă de 3,4 euro în Bulgaria, 3,8 euro în Spania, 4,3 euro în Portugalia, 4,8 euro în Cipru şi 4,3 euro în Grecia.
Dacă o cremă de protecţie solară nu ar costa atât de puţin în România (5,15 euro), faţă de 9,7 euro în Bulgaria, 13,5 euro în Portugalia, 18,2 euro în Cipru sau 12,97 euro în Grecia, coşul de vacanţă pentru Mamaia (53,4 euro) l-ar depăşi pe cel din Portugalia.
Pentru o zi în staţiunea Sunny Beach din Bulgaria turiştii trebuie să acopere un cost total al coşului de vacanţă zilnic de 48,21 de euro, iar la polul opus, considerată drept cea mai scumpă destinaţie de petrecere a vacanţei este Croaţia (Makarska Riviera), unde turiştii cheltuiesc 84,61 euro pe zi pentru aceleaşi bunuri şi servicii.
Pe litoralul spaniol aceste cumpărături costă în jur de 65 de euro, comparativ cu 72,34 euro în Grecia şi 75 de euro în Franţa.
„România, ca destinaţie turistică, poate fi considerată un chilipir pentru turiştii străini, unde aceleaşi produse costă doar 53,41 euro, însemnând o economie de 18,93 euro pe zi faţă de Grecia şi de 11,56 euro comparativ cu Spania”, a declarat agenţiei MEDIAFAX Dragoş Răducan, vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc.
Cea mai scumpă cafea (2,7 euro) poate fi băută în staţiunile din Cipru sau Grecia, iar cea mai ieftină (0,86 euro) în Bulgaria, în timp ce pe litoralul românesc preţul mediu este de 1,13 euro. Sticla de bere locală este cea mai ieftină în România (1,36 euro), iar în Grecia are cel mai mare preţ (4,87 euro).
Şi sticla de Coca-Cola în bar sau cafenea este cea mai ieftină în România (1,13 euro), în timp ce în Grecia poate fi cumpãratã cu 3,79 euro.
O sticlă de apă minerală de 1,5 litri costă în supermarketurile româneşti 0,78 de euro (0,35 în Cipru şi 1,62 euro în Italia), iar pentru o cină într-un restaurant cu specific local turistul trebuie să plătească 38,8 euro la Mamaia, faţă de 28,7 euro în Sunny Beach (Bulgaria), 29,7 euro în Algarve (Portugalia) sau 52,4 euro în Makarska Riviera (Croaţia).
Bulgaria a mai fost vizitată anul trecut şi de aproape 8,7 milioane de turişti străini, dintre care 1,5 milioane de români, Grecia a atras 16 milioane de turişti, dintre care 1,1 milioane de români, iar turcii au primit 31 de milioane de străini, iar 390.000 dintre ei au fost români.
Statistica românească arată că anul trecut România a avut 7 milioane de turişti (sosiri în hoteluri), din care 78,4% (aproape 5,5 milioane) români, şi 21,6% (1,5 milioane) turişti străini, ponderi apropiate de cele din anul 2010. Chiar dacă ambele categorii au înregistrat creşteri anul trecut, nivelul este atât de scăzut încât cifrele nu le provoacă bucurii decât celor care vor să le exploateze politic.
Pe litoral, situaţia este şi mai dramatică, pentru că turiştii străini sunt atât de puţini încât nu figurează nici măcar în statistici. Cu toate acestea, ANAT estimează, sau mai mult speră, la circa 25.000 de turişti din alte ţări.
Preţurile mai mici la ţigări şi la cremele de protecţie solară nu sunt însă suficiente pentru a-i face pe turiştii străini să ne viziteze, şi aleg în continuare Grecia, Turcia, Portugalia sau Croaţia, unde pentru câţiva euro pe zi în plus serviciile sunt mai bune şi mâncarea mai gustoasă. Nu poţi să-i atragi doar cu ţigările şi cremele de protecţie mai ieftine, pentru că ei ştiu că atât statul prelungit la soare, cât şi tutunul dăunează grav sănătăţii.