O clădire a Facultăţii de Chimie din Bucureşti, pericol public în caz de cutremur. Statul vrea să o consolideze
Corpul A din complexul Panduri, ce aparţine Facultăţii de Chimie din Bucureşti, va fi reabilitat cu 22 de milioane de euro, arată un proiect de Hotărâre publicat pe site-ul Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP).
Clădirea din Șoseaua Panduri nr. 90 a adăpostit fostul Azil Elena Doamna cu Şcoală normală, Şcoală pedagogică, Şcoală primară şi Şcoală profesională. Ulterior, destinaţia clădirii s-a schimbat în spaţii pentru învăţământ ale Universităţii Bucureşti, respectiv Facultatea de Chimie, precum şi spatii inchiriate, iar destinaţia actuală a clădirii este de spaţii de învăţământ.
„În conformitate cu expertiza tehnică efectuată în anul 2014 și actualizată în anul 2015, ca urmare a modificării normelor seismice, rezultă foarte clar că această clădire nu rezistă chiar și la seisme mai mici, devenind total improprie pentru desfășurarea procesului didactic”, se arată în proiectul de act normativ.
Conceptul de intervenţie presupune următoarele aspecte:
- se vor amenaja noi spaţii de învăţământ pentru Facultatea de Ştiinţe Politice;
- se vor reamenaja sălile de curs, amfiteatrele, sălile de seminarii şi laboratoarele din celelalte tronsoane;
- se va transforma podul în mansarda cu funcţiunea de cabinete profesori, doctoranzi, centre de cercetare;
- se vor amenaja două zone distincte de mansarda: o zonă în tronsoanele A0, A1, A2- Facultea de Administraţie şi Afaceri şi o zonă în tronsoanele A4a şi A5- Facultea de Chimie.
Durata lucrărilor de consolidare este de trei ani, iar finanţarea lucrărilor de consolidare se va face de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice, bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și din surse proprii ale Universității din București.
În ultimii ani, autorităţile au consolidat un număr mic de clădiri încadrate în clasele de risc seismic. Bugetul alocat anul acesta pentru efectuarea de lucrări de intervenţie pentru reducerea riscului seismic la construcţiile cu destinaţia de locuinţă multietajate este de 5,6 milioane de euro.
În toamna anului trecut, Guvernul a adoptat Legea 282/2015, potrivit căreia nu se mai pot desfăşura activităţi comerciale în clădirile încadrate în clase de risc seismic pericol public.