„Clona” Distrigaz Sud îţi face cadou 560 de lei dacă o laşi să-ţi tragă gaze în casă. Cine e însă darnicul patron
Distrigaz Sud SRL a împânzit blocurile din Sectoarele 4 şi 5 ale Capitalei cu un anunţ potrivit căruia oricine decide să-şi monteze centrală termică şi să-şi facă branşamentul la reţeaua de gaze în această lună, are parte de un cadou: proiectul de gaze şi coloana de pe casa scării sunt gratuite. Dacă coloana de gaze există deja în bloc, oferta se reduce doar la proiect. Pe site-ul Distrigaz Sud Reţele, gigantul cu acţionariat franţuzesc „clonat” de Distrigaz Sud SRL, costul de proiectare şi avizare al instalaţiei de gaze este de 565 de lei, deci acesta ar fi „cadoul” pe care Distrigaz Sud SRL l-ar face eventualilor clienţi. E.ON distribuţie are preţuri asemănătoare.
Distrigaz Sud SRL are filiale în toate judeţele ţării, deci oferta lor se aplică pe tot cuprinsul României.
Pentru eventualii clienţi interesaţi, trebuie precizat că Distrigaz Sud SRL nu este o firmă agreată de Distrigaz Sud-Reţele, nici de E.ON Distribuţie, şi nu este clar dacă aceasta are autorizaţia ANRE pentru a face instalaţii de gaze, întrucât singura menţiune de pe site-ul propriu este că „suntem o firmă autorizată”, fără a se preciza de către cine este autorizată. Mai mult decât atât, patronul aceste firme tocmai a fost condamnat penal de către Tribunalul Iaşi la 14 ani de închisoare cu executare pentru mai multe fapte de înşelăciune şi fals.
La numărul din anunţul „clonei”(Foto ataşat) a răspuns un cetăţean care ne-a dezvăluit că oferta este valabilă şi că ei sunt imediat disponibili să înceapă lucrările. Cu o menţiune, însă. „Să ştiţi că durează ceva, o lună sau două, până iese proiectul şi avizul de la Distrigaz (Distrigaz Sud-Reţele – N.red.). Asta-i pe barba noastră, dumneavoastră trebuie să plătiţi doar instalaţia de gaze, de pe scară în apartament, şi montajul la aragaz. Costă 1.400 de lei şi se face într-o zi”, ne-a spus reprezentantul Distrigaz Sud SRL .
Dacă vă decideţi să depuneţi singuri, fără ajutorul vreunei firme, documentaţia necesară pentru întocmirea şi avizarea proiectului de gaze, trebuie să ştiţi că eliberarea acestuia durează până la 30 de zile.
Preţul pe care Distrigaz Sud SRL îl percepe pentru instalaţie, 1.400 de lei, este în media pieţei.
Pe site-ul propriu, compania spune că se ocupă şi cu instalaţiile termice din casă, dar şi cu hârţogăraia necesară debranşării de la RADET. Pentru instalaţiile termice propune doar oferte personalizate, în schimb debranşarea de la RADET are preţ fix: 580 lei, fără taxele pe care le percepe regia de stat. Firma precizează că are filiale în toate judeţele ţării. Nu precizează dacă este
Distrigaz Sud SRL se numeşte aşa din luna noiembrie 2012. Înainte, se numea Art Proiect Carpaţi SRL. Patronul este ieşeanul Teodor Coman, celebru pentru „ţepele” imobiliare pe care le-a dat în Iaşi.
Potrivit presei locale, Coman a fost trimis în judecată în anul 2011 de către Direcţia Naţională Anticorupţie, sub acuzaţiile de înşelăciune, spălare de bani, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, la uz de fals şi la participaţie improprie la fals intelectual, toate în formă continuată, şi instigare la infracţiunea de efectuarea cu ştiinţă de înregistrări inexacte având drept consecinţă denaturarea veniturilor, cheltuielilor şi rezultatelor financiare reflectate în bilanţul contabil.
Conform rechizitoriului, în perioada 3 iunie 2006 – 10 august 2009, la diferite intervale de timp, inculpaţii Coman Teodor (fost Similiac), Coman Cezara-Violeta (fostă Similiac), Chiriac Marius-Bogdan, Ilie Iulian-Vasile (fost Carp), sprijiniţi de Condrea Mihai au indus şi menţinut în eroare un număr de 73 persoane în legătură cu încheierea/executarea unui număr total de 66 contracte de construire sau/şi de vânzare/cumpărare a unor apartamente amplasate la mansarda unor blocuri situate în diferite zone din Iaşi. Concret, firmele constructoare au încheiat contractele în condiţiile în care nu deţineau autorizaţiile legale necesare (autorizări în lipsa cărora imobilele nu puteau fi racordate la reţelele de gaz, curent electric, apă, canalizare şi nu puteau fi înstrăinate prin act autentic către părţile vătămate), iar banii încasaţi de la persoanele păgubite s-au folosit de către inculpaţi în alte scopuri decât pentru executarea lucrărilor (achiziţii de bunuri imobile, creditarea unor terţe firme), împrejurări pe care, dacă părţile vătămate le-ar fi cunoscut, nu ar mai fi încheiat contractele în cauză. Cele 73 de persoane care au încheiat contracte cu firmele sus-menţionate au fost păgubite cu suma de 6,5 milioane lei.
În 5 februarie 2015, Coman a fost condamnat de Tribunalul Iaşi la 14 ani de închisoare pentru înşelăciune şi fals. Sentinţa nu este definitivă, fiind atacabilă cu apel.
Pentru GDF Suez Energy România şi pentru Distrigaz Sud -Reţele, numele pe care Coman l-a ales pentru firma sa aduce prejudicii de imagine.
„SC Distrigaz Sud SRL nu este deţinută de Grupul GDF SUEZ Energy România. Facem menţiunea că această societate comercială a făcut o practică comercială din inducerea în eroare a consumatorilor, în mod intenţionat, datorită asemănării numelui său cu numele anterior al GDF SUEZ Energy Romania, respectiv SC Distribuţie Gaze Naturale Distrigaz Sud SA Bucureşti”, spun reprezentanţii concernului cu acţionariat francez.
Distrigaz Sud Reţele şi GDF Suez Energy România sunt companii deţinute de gigantul internaţional GDF Suez. Se ocupă cu distribuţia şi furnizarea gazelor naturale în sudul ţării şi au afaceri cumulate ce se apropie de 1 miliard de euro.