După ce au ţinut o şedinţă publică ce a durat puţin peste o oră, la care apărătorii lui Il Cavaliere nu s-au prezentat, membrii comisiei au intrat în Camera de Consiliu pentru un vot în spatele uşilor închise. Rezultatul votului va fi anunţat după-amiază.
„Nu există nicio posibilitate de apărare şi nu avem niciun motiv să ne prezentăm în faţa unui organ care şi-a anticipat deja decizia”, au anunţat într-un comunicat cei trei avocaţi ai lui Berlusconi, Franco Coppi, Piero Longo şi Niccolò Ghedini.
Ţinând cont de componenţa politică a comisiei, alcătuită în mare parte de senatori de stânga, cel mai probabil se va lua decizia excluderii lui Il Cavaliere din Senat.
Decizia definitivă cu privire la retragerea mandatului lui Berlusconi va trebui prezentată ulterior într-o adunare plenară.
La 1 august, Curtea de Casaţie a confirmat o pedeapsă de patru ani de închisoare pentru fraudă fiscală – redusă de o amnistie la un singur an – în dosarul Mediaset.
Întrebat în legătură cu acest subiect joi seara, Silvio Berlusconi a declarat din nou că sentinţa care îl vizează este „scandaloasă şi nefondată” şi se înscrie „într-o operaţiune menită să-l elimine pe liderul de centru-dreapta”.
Totodată, el a depus un recurs la Curtea Europeană a Drepturilor Omului faţă de legea anticorupţie adoptată anul trecut în virtutea căreia ar putea fi exclus din Senat.
Avocaţii patronului de presă contestă aplicarea „retroactivă” a legii. În opinia lor, ea „nu poate fi aplicată lui Berlusconi, deoarece nu exista în momentul săvârşirii faptelor care îi sunt atribuite”, a oferit asigurări pentru AFP Giovanni Guzzetta, un profesor de drept constituţional.
La rândul lor, susţinătorii excluderii argumentează că, aşa cum este scris pe frontoanele tribunalelor din Italia, „legea este aceeaşi pentru toţi”.
Silvio Berlusconi, în vârstă de 77 de ani, le-a cerut sâmbătă celor cinci miniştri ai partidului său, Poporul Libertăţii (PdL), să-şi prezinte demisia din Guvern. Decizia lui Berlusconi a provocat scandal şi l-a determinat pe premierul Enrico Letta să ceară un vot de încredere în Parlament.
Confruntat, însă, cu o frondă în partidul său, Berlusconi s-a răzgândit şi a acordat, în cele din urmă, un vot de încredere Guvernului Letta.