Liberty Mutual Insurance se află în negocieri avansate pentru preluarea pachetului majoritar de acţiuni al Carpatica Asig iar Ilie Carabulea ar urma să iasă complet din acţionariat, au arătat, pentru ECONOMICA.NET, surse din piaţa asigurărilor. Negociator activ cu americanii şi potenţial viitor director general al Carpatica Asig, după preluare, ar fi şi Angela Toncescu, fost preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, în prezent membru al Consiliului de Administraţie al Carpatica. De partea cealaltă, afirmă surse din piaţă, s-ar afla Constantin Toma, ca reprezentant local al intereselor companiei americane. Toma, un personaj foarte influent în piaţa asigurărilor, a condus o lungă perioadă compania de asigurări Omniasig şi a deţinut compania Platinum până la vânzarea acesteia către nemţii de la Gothaer.
Nici Angela Toncescu, nici Ilie Carabulea şi nici Constantin Toma nu au putut fi contactaţi pentru comentarii în ciuda insistenţelor noastre. Despre interesul Liberty Mutual pentru companii din piaţa locală au vorbit, la un moment dat, şi persoane din zona Autorităţii de Supraveghere Financiară, după cum a mai scris ECONOMICA.NET. Respectivele surse sugerau, la finele anului trecut că gigantul american este interesat de Astra Asigurări. Interesant este că, aşa cum arătau sursele citate de noi, structura portofoliului Liberty se potriveşte perfect atât cu cel al Astra cât şi cu cel al Carpatica Asig. Specializarea americanilor, care în Europa activează doar pe piaţa din Irlanda sunt poliţele de asigurare auto. Portofoliul Carpatica este format într-o pondere de peste 90% din asigurări auto.
Cine este Liberty şi cine este Carpatica Asig ?
Liberty Mutual Insurance este o companie de asigurări fondată în 1912, în Boston, care, în primele nouă luni din 2014, a subcris prime de 27,4 miliarde de dolari adică de peste zece ori mai mult decât întreaga piaţă din România, într-un an. În anul 2011, LMHC a ocupat a treia poziţie în topul societăţilor de asigurare din Statele Unite ale Americii fiind, de asemenea, plasată pe locul 84 în topul 100 al companiilor de peste ocean realizat de revista Fortune. Activele companiei depăşesc 120 de miliarde de dolari.
De partea cealaltă, Carpatica Asig, traversează o perioadă dificilă după ce în anii 2012,2013 a crescut agresiv intrând, la un moment dat, în topul primelor 5 companii de profil. După ce mai mulţi directori ai societăţii precum şi acţionarul majoritar au fost cercetaţi sau puşi sub acuzare pentru fapte de corupţie, societatea a intrat într-un proces de redresare financiară impus de ASF. În prezent, Carpatica are nevoie de o majorare de capital pe care, susţin surse din interiorul companiei, actualul acţionar majoritar, Ilie Carabulea, nu o poate susţine. La finele lui 2014 , Carpatica ocupa a şaptea poziţie în topul după primele brute subscrise cu vânzări de peste 553 milioane de lei şi o cotă de piaţă de 6,84%. Compania are peste 1 milion de clienţi, majoritatea din zona RCA. Vânzarea poliţei auto obligatorii reprezintă principalul obiect de activitate al asigurătorului.
Curăţate pe banii „pieţei” şi abia apoi vândute?
Chiar dacă, având în vedere dimensiunea afacerilor pe care le desfăşoară, americanii nu par să ducă lipsă de bani, sunt extrem de prudenţi atunci când vine vorba despre achiziţii, strategia lor fiind mai degrabă una de identificare a „chilipirurilor”din piaţă.
De exemplu, în discuţiile avute anterior pentru preluarea unui pachet de acţiuni la Astra Asigurări, compania americană ar fi pus unele condiţii care nu au putut fi acceptate de Autoritatea de Supraveghere Financiară. „Americanii au considerat că necesarul de capital pentru Astra este prea mare şi au propus ca autorităţile române să rezolve această problemă înainte de preluare. Au propus ca suma necesară pentru majorarea de capital să fie adusă de la Fondul de Garantare a Asiguraţilor însă această propunere nu poate fi acceptată acum de ASF. Acum se negociază pe alte variante”, au arătat, la finele anului trecut, surse din zona ASF.
Între timp, chiar preşedintele Autorităţii, Mişu Negriţoiu, a arătat că implicarea fondului în rezolvarea problemelor de la Astra şi Carpatica este o variantă luată în calcul. „Avem şi soluţii de avarie daca această operaţiune nu se concretizează, avem o rezoluţie în curs, un proiect de lege pentru bănci şi societăţi de investiţii. Etapa de back-up este intrarea in funcţiune a Fondului de Garantare a Asiguraţilor daca majorarea de capital nu are loc”, a spus Negriţoiu. De altfel, un proiect de lege aflat în Senat propune sporirea semnificativă a puterilor Fondului de Garantare a Asiguraţilor. Fondul este finanţat din banii societăţilor de asigurare care plătesc în acest sens contribuţii procentuale din primele brute subscrise.