O companie românească se ocupă de obţinerea de certificate verzi pentru 150 de blocuri de locuinţe din Liban

Compania de consultanţă BuildGreen, specializată în obţinerea de certificate verzi pentru proiecte imobiliare, a trecut graniţele ţării. Businessul fondat de Răzvan Nica a avut anul trecut un profit de peste 22.000 de euro. 
Andrada Ghira - sâm, 10 oct. 2015, 14:44
O companie românească se ocupă de obţinerea de certificate verzi pentru 150 de blocuri de locuinţe din Liban

Marile companii multinaţionale prezente pe piaţa din România sunt interesate ca proiectele de birouri în care îşi mută angajaţii să aibă certificate verzi, lucru ce a devenit deja o regulă şi pe piaţa locală.

Compania BuildGreen, deţinută de Răzvan Nica, a derulat proiecte de certificare verde pentru o suprafaţă de 300.000 de mp în acest an, iar 100.000 urmează să fie certificaţi în prima parte a anului viitor. În total, BuldGreen a facilitat până în prezent obţinerea de certificate verzi pentru o suprafaţă de peste un milion de mp.

Anul acesta, BuildGreen a trecut de graniţele ţării şi a câştigat un contract pentru obţinerea de certificate verzi pentru un mega-proiect în Liban. Este vorba de un ansamblu rezidenţial cu 150 de blocuri de apartamente. 

Proiectul din Liban s-a câştigat be baza unei licitaţii la care au participat mai mulţi consultanţi BREEAM, atât din Orientul Mijlociu, cât şi din Europa. Dificultatea principală a constat în faptul că în prima etapă nu am fost foarte familiarizaţi cu piaţa locală, cu procedurile utilizate în construcţii, dar şi cu specificul/ tradiţia în imobiliare. Aici ne-a ajutat foarte mult faptul că atât clientul, cât şi consultanţii acestuia ne-au oferit tot sprijinul şi informaţiile necesare”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Răzvan Nica. 

BuildGreen a câştigat licitaţia datorită costurilor reduse faţă de cele practicate de consultanţii din Europa de Vest, dar şi pentru că are o experienţă similară şi vastă. Deşi e vorba de acelaşi lucru, există şi diferenţe de la o ţară la alta. 

Diferenţa între cele două ţări este majoră prin prisma standardelor de construcţie, în sensul că, în România, odată cu integrarea în Uniunea Europeana, multe dintre standardele de construcţie au suferit modificări majore. Pe de altă parte, în Liban am întâmpinat dificultăţi în a implementa anumite măsuri de eficientizare energetică deoarece acestea erau considerate de către echipa de proiect ca fiind inutile, percepţie determinată în primul rând de costul redus al energiei”, mai spune Nica. 

Spre deosebire de România, unde motorul creşterii pe partea de certificate verzi sunt clădirile de birouri, în Liban situaţia stă puţin diferit. Acolo, dezvolatorii care activează pe segmentul rezidenţial sunt primii care abordează aceste principii. 

„Există o oarecare similitudine între piaţa imobiliară din Liban şi România, în contextul regional. Astfel, piaţa imobiliară din Liban nu este încă la nivelul la care să se poata compara cu Emiratele Arabe Unite, însă beneficiază de toate premisele pentru o creştere, având în vedere stabilitatea politică, un aspect foarte important în regiune. O altă asemănare cu România o reprezintă polarizarea marilor investiţii în zona Capitalei, Beirutul fiind în acest moment un mare şantier similar cu zona de Nord a Bucureştiului”, a mai declarat pentru ECONOMICA.NET, Răzvan Nica.

Fondată în 2010, BuildGreen merge pe profit de la început. Astfel, în primul an de funcţionare, compania a avut afaceri de 22.000 de euro şi un profit de peste 3.000 de euro. Anul trecut, afacerile s-au apropiat de pragul de 200.000 de euro, iar profitul a depăşit 22.000 de euro, arată datele de la Ministerul Finanţelor. 

În primele nouă luni ale anului 2015, BuildGreen a obținut 17 certificate de sustenabilitate, atât pentru proiecte noi, cât și pentru clădiri existente, în numele unor clienți ca: NEPI (Braila Mall și Galati Shopping City), Aberdeen Asset Management (Iris Titan și Phoenix Tower), Genesis Development (West Gate și Novo Park), Hornbach Romania.

Printre clienții și partenerii cu care BuildGreen a lucrat sau lucrează în prezent, se numără: Mulberry Development (Ovidiu Sandor), Immochan, NEPI, Globalworth Asset Management, EBRD, Aberdeen Asset Management, Colliers International, Portland Trust, S Group Holding, Genesis Development, Padeco, BogArt, Strabag, Bluehouse Development.

Te-ar mai putea interesa și
Marea Baltică va fi supravegheată de o forță NATO care va patrula pentru a proteja infrastructurile esenţiale
Marea Baltică va fi supravegheată de o forță NATO care va patrula pentru a proteja infrastructurile esenţiale
Premierul suedez a declarat că țara sa va pune la dispoziţie trei nave de război şi un avion pentru a fi supravegheate infrastructurile esenţiale din Marea Baltică şi „flota fantomă” a......
MAI: Aproape 450 de de şoferi au rămas sâmbătă fără permis de conducere
MAI: Aproape 450 de de şoferi au rămas sâmbătă fără permis de conducere
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat că aproape 450 de de şoferi au rămas ieri fără permis de conducere pentru ...
Credit Europe Bank devine sucursală olandeză. Ce înseamnă asta pentru clienții băncii din România?
Credit Europe Bank devine sucursală olandeză. Ce înseamnă asta pentru clienții băncii din România?
Începând cu 1 ianuarie 2025, Credit Europe Bank își desfășoară activitatea în România ca sucursală a băncii olandeze, ...
De luni, românii pot investi în titlurile de stat TEZAUR cu dobânzi de peste 7%
De luni, românii pot investi în titlurile de stat TEZAUR cu dobânzi de peste 7%
Românii pot investi, începând de luni, 13 ianuarie, în titlurile de stat TEZAUR, cu maturități de 1, 3 și 5 ani, cu ...