Update: O decizie așteptată. Conducerea AMEPIP, președintele și cei doi vicepreședinți, a demisionat astăzi. Va fi selectată o nouă echpă managerială

16 07. 2024
Precup

„Mi-am depus demisia din funcţia de preşedinte al AMEPIP. Este un act unilateral pe care mi-l asum cu toată responsabilitatea. Las în urmă o echipă şi o agenţie care a devenit operaţională în numai patru luni, cu un tablou de bord funcţional şi cu o fereastră larg deschisă către transparentizarea actelor de conducere pentru companiile de stat. Sunt doar câteva dintre reuşitele de care sunt mândru şi pentru care ţin să le mulţumesc tuturor celor care au investit timp şi efort în acest an în echipa AMEPIP”, a scris Mihai Precup, pe pagina sa de Facebook.

El spune că se detaşează „clar” de orice neînţelegere cu privire la procedura de selecţie a conducerii AMEPIP.

„Vreau să fiu foarte explicit şi să subliniez că mă detaşez clar de orice neînţelegere cu privire la procedura de selecţie a conducerii AMEPIP. Decizia de a-mi depune mandatul îmi aparţine şi plec cu buna convingere că realizările şi obiectivele pe care le-am îndeplinit în doar câteva luni în funcţie sunt şi vor fi relevante pentru întreg sistemul companiilor de stat din România”, a afirmat el.

Fostul şef al AMEPIP a apreciat echipa nou formată în cadrul agenţiei: „Cred că se cuvine ca, înainte de motivarea deciziei mele de a părăsi AMEPIP, să transmit un mesaj de apreciere şi mulţumire pentru această echipă nou formată. Agenţia este indispensabilă pentru funcţionarea echilibrată a companiilor de stat şi existenţa sa este un efect concret al unor angajamente pe care România şi le-a asumat atât în faţa Comisiei Europene cât şi a OECD”.

 

Știrea inițială

Conducerea Agenţiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) şi-a prezentat demisia, urmând să fie organizată selecţia pentru o nouă echipă managerială a instituţiei.

Potrivit unui comunicat transmis de Guvern, preşedintele AMEPIP, Mihai Precup (foto), vicepreşedinţii Ciprian Hojda şi Victor Moraru şi-au înaintat marţi demisiile la Secretariatul General al Guvernului, urmând să fie publicate în Monitorul Oficial deciziile de eliberare din funcţie, relatează Agerpres.

Aceasă decizie nu este una surprinzătoare, după ce în urmă cu patru zile, premierul Marcel Ciolacu a declarat că va cere demisia conducerii AMEPIP dacă îi va fi solicitat acest lucru din partea Comisiei Europene.

„Cei trei membri ai conducerii AMEPIP au luat această decizie atât pentru a menţine relaţia de credibilitate între Guvernul României şi instituţiile europene, cât şi pentru a nu exista vreun risc cu privire la aprobarea cererii de plată numărul 3 din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă de către Comisia Europeană”, se arată în comunicatul citat.

Un nou proces de selecţie va fi organizat pentru alegerea şi numirea unei noi conduceri.

„Coordonatele şi mecanismul acestui proces de selecţie sunt stabilite împreună cu reprezentanţii Comisiei Europene şi aprobate de Guvern prin Hotărârea nr. 617 din 2023 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice. Acest act normativ a fost validat de Comisia Europeană, înainte de adoptare, în contextul consultărilor permanente pe care Guvernul României le are cu partenerii europeni în aplicarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă”, precizează sursa citată.

Pentru a asigura continuitatea activităţii şi funcţionalitatea AMEPIP, ţinând cont de perioada legală de preaviz şi în condiţiile organizării procesului de selecţie pentru o nouă echipă managerială, conducerea interimară a instituţiei va fi asigurată de Ciprian Hojda, se mai arată în comunicat.

Agenţia pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice funcţionează în subordinea Guvernului şi în coordonarea prim-ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului.

AMEPIP are rolul de a elabora politica de proprietate a statului, care se aprobă prin lege, la propunerea Guvernului, de a coordona şi monitoriza implementarea acţiunilor şi politicilor de guvernanţă corporativă la nivelul autorităţilor publice tutelare, respectiv de a aplica sancţiuni pentru abaterile identificate. „Prin operaţionalizarea AMEPIP, România a făcut progrese în ceea ce priveşte guvernanţa corporativă, domeniu în care Guvernul şi-a asumat responsabilităţi atât prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, cât şi prin procesul de aderare la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică”, conform comunicatului.