O decizie finală de investiție pentru o hidrocentrală cu pompaj este “foarte aproape”

04 04. 2024
ppc

“Am încercat să stimulăm introducerea instalațiilor de stocare. Lucurile au început să meargă, de anul trecum avem prima baterie de nivel mediu, 7 MW, cu care facem reglaj secundar, iar în urmă cu două zile am participat la inaugurarea a 6 MW cu 24 MWh (bateria fabricată de Prime și amplasată la parcul fotovoltaic Mireasa al Monsson – n.red.).

Cred că vom depăși 50 MW ca putere instalată în acest an, dar este nevoie de mult mai mult în condițiile în care se racordează mult mai multe surse regenerabile.

Am convingerea că vor fi instalate și alfel de investiții- acumularea cu pompaj, iar din datele pe care le avem acum, suntem foarte aproape de luarea unei decizii de investiție pentru  o centrală cu acumulare prin pompaj. Statbilitatea este importantă pentru toți, și pentru producători, și pentru consumatori, și pentru sistemul energetic național”, a spus Ivan, invitat la Solar Energy Bucharest Summit.

Șeful DEN a refuzat să spună despre ce proiect de hidrocentrală cu pompaj este vorba. Este clar însă că nu poate fi vorba despre cunoscutul proiect de la Tarnița, în condițiile în care încă nu s-a stabilit nici măcar cine va face studiul de fezabilitate. De asemenea, întrebat dacă este vorba despre proiectul gigantic din zona Cazanelor Dunării, Ivan s-a mărginit să spună că “ar fi bine să fie făcut și acesta”.

Un alt proiect despre care s-a vorbit în trecut este al unei hidrocentrale cu pompaj în Bistrița, pe lacul Colibița, pus pe masă acum zece ani, derulat atunci de o companie locală, SC Hidro Electrica Transilvania SRL cu sediul în Satu Mare. Nu sunt multe referințe despre acest proiect, s-a spus atunci doar că ar fi vorba despre o investiție de 200 de milioane de euro.

Un proiect de hidrocentrală cu pompaj vrea să dezvolte și omul de afaceri Iulian Dascălu, proprietarul grupului Iulius, a relatat în urmă cu o lună Profit.ro. O firmă controlată de acesta a resuscitat un proiect de hidrocentrală cu acumulare prin pompaj de sute de MW, vechi de cel puțin 12 ani, centrală gândită să fie amplasată în județul Neamț, pe lacul Bicaz (Izvorul Muntelui).