O delegaţie a Comisiei de la Veneţia s-a întâlnit cu judecătorii Curţii Constituţionale

Economica.net
10 09. 2012
curtea_constitutionala1_65759400_32281400

Luni, la sediul Curţii Constituţionale a României, a avut loc o întâlnire între Plenul instanţei constituţionale şi o delegaţie de experţi ai Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia), condusă de Hanna Suchocka, vicepreşedinte, şi alcătuită din Sergio Bartole, Kaarlo Heikki Tuori, Schnutz Rudolf Dürr şi Thomas Markert.

„Discuţiile au avut ca obiect următoarele aspecte: modul în care Curtea Constituţională s-a pronunţat, în jurisprudenţa sa, cu privire la competenţa de legiferare a Guvernului în temeiul art. 115 din Constituţie, respectiv interpretarea şi aplicarea prevederilor alin. (6) al acestui articol care consacră interdicţia de reglementare, prin intermediul ordonanţelor de urgenţă, în domeniul legilor constituţionale, al regimului instituţiilor fundamentale ale statului, precum şi în domeniul drepturilor, libertăţilor şi îndatoririlor fundamentale prevăzute de Constituţie; modificarea Legii 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, respectiv abrogarea competenţei Curţii de a se pronunţa cu privire la constituţionalitatea hotărârilor plenului Camerei deputaţilor, plenului Senatului şi ale plenului celor două Camere reunite ale Parlamentului; competenţa Curţii Constituţionale de a emite un aviz consultativ referitor la propunerea de suspendare din funcţie a Preşedintelui României: prezentare comparativă a situaţiilor din 2007 şi 2012”, se arată într-un comunicat de presă de luni al Curţii.

La finalul întâlnirii, membrii delegaţiei de experţi ai Comisiei de la Veneţia şi-au exprimat susţinerea acestui organism pentru activitatea Curţii Constituţionale a României, atât pentru perioada dificilă care a trecut, cât şi pentru perioada ulterioară.

În 7 august, preşedintele Comisiei de la Veneţia lansa un apel la autorităţi şi la partidele politice din România să respecte pe deplin independenţa Curţii Constituţionale şi să se abţină de la presiuni, precizând că în urmă cu o zi a primit noi informaţii de la CC în legătură cu acest subiect.

„Fac apel la autorităţile statului şi la partidele politice din România să respecte pe deplin independenţa Curţii Constituţionale şi să se abţină de la exercitarea de presiuni. În ceea ce priveşte ameninţările la adresa unor judecători, sper că autorităţile române îi vor proteja pe judecătorii vizaţi şi familiile lor şi vor lua toate măsurile necesare pentru a-i aduce pe autorii acestor ameninţări în faţa justiţiei”, afirma Gianni Buquicchio, într-o declaraţie în care menţionează că în 6 august a primit informaţii suplimentare din partea Curţii legate de continuarea presiunilor şi de ameninţări la adresa unor judecători.

Este un principiu al statului de drept că presiunea asupra oricărei instanţe, fie ea constituţională sau comună, pentru a-i influenţa deciziile, este inadmisibilă, consideră preşedintele Comisiei de la Veneţia.

El amintea că, în ultimii ani, Comisia de la Veneţia a trebuit să intervină uneori pentru a proteja independenţa unei curţi constituţionale într-o democraţie tânără.

„Este surprinzător pentru mine, şi chiar şocant, că, pentru a doua oară într-un interval scurt de timp, curtea constituţională a unui stat membru al Consiliului Europei şi al Uniunii Europene se simte obligată să apeleze la Comisia de la Veneţia pentru a-i proteja independenţa”, afirma Buquicchio, amintind că în 4 iulie 2012 a făcut o declaraţie în care îşi exprima îngrijorarea faţă de presiunile şi încecările de subminare a independenţei CC.

Judecătoarele constituţionale Aspazia Cojocaru şi Iulia Motoc au făcut plângeri la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în care au reclamat presiuni şi insulte la adresa lor în contextul luării unor decizii de către CC referitoare la suspendarea preşedintelui şi validarea referendumului.