Petrom a fost amendată de Garda de Mediu pentru că nu şi-a reînnoit la timp autorizaţia terminalului şi, mai mult, instituţia a dispus supendarea activităţii terminalului, prin care sunt aduse în ţară toate gazele şi petrolul extrase din Marea Neagră. Producţia continuă doar pentru că Petrom a contestat în instanţă măsura Gărzii de Mediu, care este momentan suspendată până la o decizie definitivă a instanţei, moment până la care compania petrolieră speră să poată obţină reînnoirea autorizaţiei.
Măsura a fost dispusă şi pe fondul unei poluări accidentale în zonă, pe un teren care aparţine firmei Rompetrol Rafinare, dar nu compania este responsabilă pentru ea, însă va ecologiza zona. Pe acest teren treceau şi conducte ale Petrom, dar autoritate de mediu a spus că nici aceasta nu ar fi respondsabilă pentru poluare.
Iată integral comunicatul Petrom:
„OMV Petrom SA a primit de la Garda Națională de Mediu o sancțiune pentru desfășurarea la punctual de lucru Secția Terminal Midia a activității de transport țiței și gaze prin conducte fără sa dețină autorizație de mediu reînnoită. Sancțiunile aplicate sunt amendă de 60.000 RON și măsura de suspendare a activității până la obținerea autorizației de mediu.
OMV Petrom a contestat în instanță amenda și măsura dispusă. Până la hotărârea definitivă a instanței de judecată măsura este suspendată.
Colaborăm cu autoritatea de mediu pentru obținerea prelungirii autorizației de mediu. Autorizația de mediu urma să fie reînnoită în decembrie 2018 si OMV Petrom a depus cerere din octombrie 2018 împreună cu documentele suport, în deplină conformitate cu termenul legal prevăzut în reglementările aplicabile. Procesul de reînnoire a autorizației este unul complex și s-a prelungit mai mult decât ne așteptam din cauza unor solicitări suplimentare din partea autorității competente de mediu.
La sfârșitul lui martie, în urma unor plângeri ale localnicilor privind contaminarea unor terenuri cu reziduuri petroliere, Garda Națională de Mediu a demarat o investigație în zona Vadu-Corbu. Conform notei de constatare communicate de Garda Națională de Mediu, poluarea de la Vadu nu a putut fi legată de activitățile OMV Petrom în zona.
Stația Terminal Midia funcționează din septembrie 1989 și procesează producția de gaze din Marea Neagră. O eventuală oprire a Stației Terminal Midia ar conduce la oprirea completă a producției din Marea Neagră, de circa 25.000 bep/zi în prezent”.
Oprirea producţiei din Marea Neagră are avea un efect destul de grav asupra Petrom dar şi unul negativ asupra întregii ţări. În primul rând, producţia totală a Petrom este acum de circa 153.000 bep/zi, deci s-ar consemna un minus de 16% pentru companie, oricum afectată de declinul natural al zăcămintelor. În al doilea rând, din Marea Neagră se extrag circa 10% din gazele naturale produse în ţară, iar lipsa acestora ar putea dezechilibra fizic sistemul national de transport, un alt dezavantaj fiind cel al creşterii preţurilor, în condiţiile în care consumatorii ar trebui alimentaţi cu gaz din import (limitrat şi el din cauza capacităţii de interconectare), care este mai scump.