O echipă FMI începe marţi o vizită de lucru în Ucraina

O echipă de experţi de la Fondul Monetar Internaţional va vizita Ucraina în perioada 4-14 martie pentru a evalua situaţia economică şi a demara negocierile pentru un nou program de asistenţă financiară, a anunţat luni FMI, transmite AFP.
Economica.net - lun, 03 mart. 2014, 15:34
O echipă FMI începe marţi o vizită de lucru în Ucraina

Guvernul interimar de la Kiev, format după înlăturarea de la putere a preşedintelui Victor Ianukovici, a cerut săptămâna trecută în mod oficial asistenţă financiară internaţională pentru a putea stabiliza economia.

‘La cererea autorităţilor, o misiune de evaluare a FMI, condusă de Nikolay Gueorguiev, va vizita Ucraina începând cu data de 4 martie pentru a evalua situaţia economică actuală şi a discuta reformele care ar putea servi drept bază pentru un program susţinut de FMI’, a anunţat într-un comunicat reprezentantul FMI în Ucraina.

În comunicat se precizează că directorul departamentului european al FMI, Reza Moghadam, se va alătura şi el pentru câteva zile echipei de experţi venită de la Washington.

La rândul lor, experţii economici de la Comisia Europeană au ajuns luni la Kiev, a declarat purtătoarea de cuvânt a Comisiei, Pia Ahrenkilde, care nu a precizat însă mandatul şi durata misiunii lor.

‘Nicio ţară membră nu se va mişca înainte ca FMI să facă o evaluare a necesităţilor financiare ale Ucrainei’ a precizat o sursă europeană.

Sâmbătă, ministrul ucrainean de Finanţe, Oleksander Shlapak, a declarat că Ucraina are de gând să primească de la FMI fonduri în valoare de 15 miliarde de dolari pe o perioadă de doi ani şi jumătate, adăugând că, în cel mai optimist scenariu, Ucraina va primi bani de la FMI abia în luna aprilie.

Vineri, directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, a apreciat că nu există motive de panică cu privire la decizia Ucrainei de a cere ajutorul comunităţii internaţionale. Cu toate acestea, Lagarde a făcut totuşi un apel către autorităţile ucrainene să se abţină să facă estimări cu privire la valoarea programelor de ajutor necesare.

Ultimul acord stand-by cu FMI al Ucrainei, în valoare de 15 miliarde de dolari, a fost îngheţat în 2011 în urma refuzului Kievului de a pune capăt subvenţiilor şi a majora preţurile la gaze şi încălzire pentru consumatorii casnici. Cu ocazia ultimei sale vizite la Kiev, care a avut loc la finele anului trecut, o misiune a FMI a cerut din nou Ucrainei să majoreze preţurile la energie şi să introducă un curs de schimb flexibil pentru hrivna.

 

Te-ar mai putea interesa și
România a produs cu 7,4% mai puțin petrol în primele trei luni ale anului
România a produs cu 7,4% mai puțin petrol în primele trei luni ale anului
România a produs, în primele trei luni din 2025, o cantitate de țiței de 631.700 tone echivalent petrol (tep), cu 50.300 tep mai mică (-7,4%) față de cea din perioada similară a anului......
Japonia opreşte importurile de carne de pasăre din Brazilia
Japonia opreşte importurile de carne de pasăre din Brazilia
Japonia a suspendat importurile de carne de pasăre din oraşul brazilian Montenegro şi de păsări vii de crescătorii ...
Un investitor mare al Lufthansa cere companiei să acționeze mai hotărât în ceea ce privește sindicatul
Un investitor mare al Lufthansa cere companiei să acționeze mai hotărât în ceea ce privește sindicatul
Conducerea Lufthansa ar trebui să adopte o atitudine mai hotărâtă în faţa opoziţiei venite din partea reprezentanţilor ...
Cum s-au mișcat tranzacțiile imobiliare în primele 4 luni
Cum s-au mișcat tranzacțiile imobiliare în primele 4 luni
Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a publicat datele despre numărul de tranzacții imobiliare ...