Uzina Softronic din Craiova a finalizat construcţia primului tren electric din România. Inginerii craioveni au denumit automotorul Hyperion iar banii necesari lucrărilor, circa 3 milioane de euro, au provenit din fonduri nerambursabile UE, potrivit craiovaforum.ro. În aceste zile, trenul efectuează ultimele probe înainte de lansarea sa oficială din ianuarie. Viteza sa maximă este de 160 de kilometri pe oră, destul de greu de atins totuşi pe liniile din România
“Hyperion” a renunţat la oglinzile retrovizoare clasice Are două camere care transmit imagini în timp real mecanicului de locomotivă. Garnitura este formată din două vagoane motoare şi două purtătoare, iar capacitatea acestora este de aproximativ 180 de locuri. Interiorul este aerisit şi nu există spatii închise care să dea senzaţii de claustrofobie. Şi ca trenul să nu ajungă pe mâna grafferilor, e deja vopsit în multe culori, din fabrică.
Directorul Softronic Ion Gîrniță, arăta recent că trenul pentru transport călători este „un fel de săgeată albastră electrică“. Tot Gîrniţă spunea că preţul de vânzare va fi de aproximativ 5 milioane de euro. Craiovenii vor merge cu acest tren la expoziții și licitații din Europa.
Un alt român, patronul fabricii Astra Vagoane Călători Valer Blidar a anunţat, la jumătatea acestui an că are în plan construcţia unui tren electric, proiectul lui fiind deja realizat în colaborare fu firme intrernaţionale. Omul de afaceri nu a dat alte detalii despre proiect.
Softronic Craiova este amplasată pe fosta platformă industrială a fabricii Electroputere. Majoritatea echipei a lucrat şi la Electroputere. Compania craioveană este constructoarea primei locomotive româneşti construită după Revoluţie.
Aici puteţi urmări şi un scurt clip video cu Hyperion