O fabrică românească de pantofi se mută în Africa

Noul guvern din Senegal este decis să atragă interesul oamenilor de afaceri români, după investiţiile demarate în statul vest-african de omul de afaceri Ovidiu Tender, iar la prima vizită în Bucureşti oficialii senegalezi au convins un fabricant de patofi român să-şi relocheze producţia.
Economica.net - mar, 09 oct. 2012, 10:22
O fabrică românească de pantofi se mută în Africa

„Nu mai facem mari afaceri aici, cu băncile nu te mai descurci, iar concurenţa din China este foarte puternică. Am lucrat şi la export, pentru firme importante şi intermediarii nu au mai plătit (…) În nordul ţării industria şi-a revenit destul de bine, pentru că sunt aproape de graniţă, nu au probleme cu transportul, şi au relaţii vechi (…) În Senegal măcar ştiu că voi găsi oameni dornici să înveţe. Aici pe toate căile sunt numai pierderi şi probleme”, a declarat Marieta Gheorghiu, acţionar al producătorului de încălţăminte Primo Tempo, din Bucureşti, care anul trecut a avut vânzări de circa 1 milion de euro.

Ea a adăugat că în sudul ţării au rămas foarte puţini producători de pantofi, iar cele mai importante firme, aparţinând unor investitori italieni, lucrează în prezent pentru Zara.

Gheorghiu a arătat că în Senegal va constitui o societate mixtă cu un investitor local, iar transportul utilajelor, terenul şi utilităţile vor fi asigurate de către guvernul statului african.

„Cei din Senegal nu au aproape nimic în acest domeniu şi vor să dezvolte o industrie de profil pe orizontală, având resurse. Au nevoie de utilaje, de know-how, de pregătire profesională. Eu le voi oferi toate aceste lucruri, pentru că lucrez cu cei care fac asta în Italia. Producătorii tradiţionali de retail au mutat deja producţia în Africa pentru a face faţă concurenţei din China. Italieni au dezvoltat o adevărată industrie în Etiopia, iar spaniolii s-au concentrat pe Maroc”, a explicat proprietarul Primo Tempo.

Delegaţia din Senegal, condusă de Diene Farba Sarr, preşedintele agenţiei de investiţii străine (APIX), a avut întâlniri cu parlamentarii români, cu oficiali ai ministerului Economiei şi Comerţului şi reprezentanţi ai Eximbank.

Diene Farba Sarr, consilier personal al noului preşedinte, Macky Sall, spune că executivul instalat în vară vrea o abordare mult mai largă a investiţiilor străine faţă de precedentul guvern, care s-a concentrat exclusiv pe investiţile în infrastructură. Autorităţile senegaleze au înfiinţat un parc industrial de 13.000 de hectare, situat între Bargny şi capitala Dakar, unde se construieşte şi un nou aeroport.

Investiţiile realizate de Ovidiu Tender în Senegal au trezit speranţele oficialilor africani, care au numit un ataşat economic la Consultaul de la Bucureşti, al treilea din diplomaţia Senegalului, după SUA şi Franţa.

Investiţiile din Senegal au totalizat anul trecut circa 3 miliarde de dolari, din care doar în jur de 400 de milioane de dolari au reprezentat investiţii străine.

Instalat recent la putere, noul guvern din Senegal a strâns relaţiile cu omul de afaceri Ovidiu Tender, căruia intenţionează să-i concesioneze şi alte perimetre pentru explorare şi ulterior producţie.

În primăvara acestui an, Tender Grup a încheiat un acord de concesiune cu Agenţia de Gestionare şi Cooperare între Senegal şi Guineea – Bissau (AGC), pentru lucrări de explorare geologică pe un bloc petrolier în suprafaţă de 5.347 kilometri pătraţi.

Suprafaţa concesionată, de dimensiunea unui judeţ în România, este un offshore în vestul Africii, în zona comună dintre Senegal şi Guineea Bissau.

Contractul este primul de acest tip încheiat de o firmă din România, iar în cazul unei descoperiri comerciale, Tender Grup are dreptul de a exploata suprafaţa respectivă.

Tender declara atunci că Africa reprezintă o oportunitate de afaceri, dar i-a atenţiona pe românii care vor să investească în regiune să nu îşi facă iluzia că este un El Dorado şi că acolo „se pot da ţepe şi tunuri”.

„În Africa a mers foarte repede. Vreau să le recomand oamenilor de afaceri şi să le spun că dacă vor să vină să le ia (africanilor – n.r.) puţinii bani pe care îi au, nu au nicio şansă. Să vină să construiască afaceri pe termen lung. Nu este un El Dorado, este un loc este unde se pot gândi afaceri pe termen lung. Africanii sunt dispuşi şi gata să ajute pe oricine, sunt uşi deschise”, afirma atunci Tender.

Te-ar mai putea interesa și
Doi români i-au atras atenția lui Emmanuel Macron cu o inovație tech contra dezinformării
Doi români i-au atras atenția lui Emmanuel Macron cu o inovație tech contra dezinformării
Un proiect inovator dezvoltat de compania românească TechWave Development și finanțat de inițiativa Next Generation Internet (NGI) a atras atenția președintelui Franței, Emmanuel Macron, în......
Oprea (MEAT): Există progrese evidente în privinţa valorii schimburilor comerciale bilaterale între România şi Turcia
Oprea (MEAT): Există progrese evidente în privinţa valorii schimburilor comerciale bilaterale între România şi Turcia
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea, a declarat vineri că există progrese evidente ...
Washingtonul se pregătește de proteste violente după alegerile din 5 noiembrie. Au fost instalate bariere de securitate în oraș și montate scânduri la vitrinele magazinelor
Washingtonul se pregătește de proteste violente după alegerile din 5 noiembrie. Au fost instalate bariere de securitate ...
Înaintea alegerilor prezidenţiale din SUA de marţi, capitala federală Washington se pregăteşte cu bariere de securitate, ...
ONRC: 4.392 de companii cu capital străin au fost înființate în România în primele nouă luni din 2024
ONRC: 4.392 de companii cu capital străin au fost înființate în România în primele nouă luni din 2024
Un număr de 4.392 de societăţi cu capital străin au fost înfiinţate în România în primele nouă luni din 2024, în ...