Compania Sonimpex Serv Com, producătorul Magiunului de Topoloveni, îşi va promova produsele în America de Nord şi Orientul Mijlociu cu bani europeni, printr-un program pe o durată de trei la care UE contribuie în total cu 35 de milioane de euro, informează Comisia Europeană. Compania autohtonă va primi peste 272.000 de euro de la UE pentru a-şi face cunoscut Magiunul de Topoloveni peste Ocean, valoarea totală a proiectului fiind de 544.200 de euro. „Acesta este al doilea proiect de acest gen pentru care am aplicat. Vom promova Magiunul de Topoloveni pentru că este singurul produs cu indicaţie geografică protejată din România (pe acest segment de piaţă n.red). „, a declarat pentru ECONOMICA.NET Bibiana Stanciulov, managerul Sonimpex. Aceasta a explicat că a solicitat Comisiei Europene să îi permită cheltuirea unei sume mai mari de bani pentru a se promova în Dubai, unde consideră că este mai uşor să găsească clienţi. „Consider că este mai greu să găsim cumpărători pe piaţa americană unde se consumă cu precădere fast food.”, susţine aceasta.
Un milion de euro de la UE
Producătorul Magiunului de Topoloveni va beneficia în total de aproximativ un milion de euro din fonduri comunitare, compania câştigând în primăvara acestui an un alt proiect de acest tip prin care îi sunt finanţate cheltuielile de promovare în Elveţia, Norvegia şi Federaţia Rusă.”Primul proiect este în valoare totală de aproximativ 981.000 de euro, din care 50% este contribuţia UE, 30% contribuţia României , iar restul contribuiţia companiei. Proiectul a demarat din luna iulie, dar efectiv primele acţiuni vor avea loc luna aceasta. Începând cu 23 noiembrie vom participa cu Magiunul de Topoloveni la Târgul Igeho din Basel, Elveţia”, a mai declarat Stanciulov care mizează pe piaţa Elveţiei pentru că ” este aproape de România, nivelul de trai este foarte ridicat şi sunt foarte stricţi în alimentaţie”. Managerul Sonimpex susţine totodată că îşi va axa campaniile de promovare de peste graniţe pe participări la diverse târguri de renume, dar vrea să participe şi la întâlniri directe cu retaileri specializaţi pe produse naturale.
Detalii despre proiect aici
70 de milioane de euro pentru promovarea produselor
În total, Comisia Europeană a aprobat 22 de programe destinate promovării produselor agricole în Uniunea Europeană și în țările terțe. Programele, care în marea lor majoritate au o durată de trei ani, sunt prevăzute cu un buget total de 70 de milioane de euro, la care UE contribuie cu 35 de milioane EUR. Programele selectate vizează produse de calitate înregistrate și protejate ca DOP-uri (denumiri de origine protejate), IGP-uri (indicații geografice protejate) și STG-uri (specialități tradiționale garantate), vinuri, carne produsă în cadrul sistemelor naționale de calitate, produse ecologice, lapte și produse lactate, fructe și legume proaspete, horticultură ornamentală, miere și produse apicole, carne de vită, de mânzat și de porc, precum și carne de pasăre de calitate. „Consider promovarea produselor agricole ale UE pe piețele din și din afara UE un element important al politicii, în special în ceea ce privește produsele de calitate. Acesta este motivul pentru care ne pregătim să publicăm în următoarele săptămâni o nouă inițiativă politică referitoare la promovarea produselor. Este evident că o creștere a exporturilor de produse europene de calitate poate juca un rol semnificativ în sprijinirea procesului de redresare economică în UE. Într-adevăr, săptămâna viitoare voi merge în Japonia și în Coreea de Sud, aceste vizite constituind o parte a unei inițiative viitoare de a stimula exporturile UE.”, a declarat Dacian Cioloş, comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală
34 de cereri de finanţare
Comisia a primit 34 de cereri de finanțare și, după evaluarea acestora, a aprobat 22 de programe care vizează piața internă, (15) și la țările terțe (7), ca parte a celei de-a doua etape de depunere de programe din anul 2013. Două dintre programele selectate au fost propuse de mai multe state membre. Țările și regiunile terțe vizate sunt: America de Nord, Rusia, America Latină, Norvegia, Elveția, Orientul Mijlociu, Serbia, Muntenegru, fosta Republică iugoslavă a Macedoniei, Bosnia și Herțegovina și Kosovo.
Menţionăm că un Regulamentul al CE (nr. 3/2008) al Consiliului prevede că UE poate contribui la finanțarea măsurilor de promovare și de informare c privire la produsele agricole pe piața unică europeană și în țările terțe. Bugetul anual total alocat pentru aceste programe este de aproximativ 60 de milioane de euro. Măsurile finanțate pot consta în campanii de relații publice, de promovare sau de publicitate care subliniază în mod special avantajele produselor din UE, mai ales în ceea ce privește calitatea, siguranța și igiena produselor alimentare, calitatea nutritivă, etichetarea, bunăstarea animalelor sau metodele de producție care respectă mediul înconjurător. Aceste măsuri pot viza de asemenea participarea la evenimente și târguri, campaniile de informare cu privire la sistemul UE de denumiri de origine protejate (DOP), indicații geografice protejate (IGP) și specialități tradiționale garantate (STG) etc. UE finanțează până la 50 % din costul acestor măsuri, restul costurilor fiind suportate de către organizațiile profesionale/interprofesionale care au propus programele respective și, în unele cazuri, de asemenea, de către statele membre în cauză.