O firmă românească din cinci a avut profit anul trecut

Economica.net
09 11. 2016
calcul_bani_45654033055_23501500

Potrivit datelor furnizate de ANAF la cerearea Fundației HOSPICE Casa Speranței, EY România și Asociației pentru Relații Comunitare, în 2015, 150.541 de societăți comerciale au realizat profit în România. Raportat la cele peste 773.700 de persoane juridice active, cât erau în decembrie anul trecut, reiese că în România aproximativ o firmă din cinci (19,4%) a raportat profit.

Dintre acestea doar 23% au direcţionat însă bani către sectorul neguvernamental, după cum le permite Legea Sponsorizării și a Codului Fiscal. Dacă toate companiile ar fi direcţionat banii către sectorul neguvernamental, organizaţiile non-profit ar fi putut încasa peste 375 de milioane de euro. 

„Dacă toate acestea ar fi direcţionat către sectorul non-profit suma maximă prevăzută de lege, peste 375 de milioane de euro ar fi putut susține domenii cheie precum sănătatea, mediul și educația. Totuși, doar 34.811 dintre aceste companii, reprezentând 23% din total, au înregistrat cheltuieli de sponsorizare, mecenat sau cu burse private, suma totală direcționată către ONG-uri fiind de aproape 157 de milioane de euro „, a precizat Laszlo Bodor – Director de Fundraising și Comunicare al HOSPICE Casa Speranței.

Sponsorizările sunt mai avantajoase din 2016

Anul acesta, potrivit prevederilor legale în vigoare, firmele pot să scadă din impozitul pe profit sumele acordate ca sponsorizări în limita a 0,5% din cifra de afaceri şi nu în limita a 0,3%, cât a fost anul trecut. „Încurajez utilizarea ‘facilității fiscale 20%’, consider că este o modalitate simplă și onestă prin care societățile comerciale pot investi în sectorul non-profit și, prin urmare, în societate, fără niciun cost”, a declarat Gabriel Sincu, Tax Executive Director EY Romania

Serviciile sociale, sănătatea și educația – cele mai sprijinite domenii de activitate

Potrivit unui studiu realizat de Asociația pentru Relații Comunitare, valoarea medie a sponsorizării acordate anual este relativ mică (16.000 de lei), fiind determinată de cifra de afaceri și profitul redus al firmelor respondente. Cele mai sprijinite domenii de activitate sunt serviciile sociale, sănătatea și educația, iar în coada clasamentului se află educația civică și protecția mediului și a animalelor.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 526 de firme din România, reprezentativ pentru firmele care pot beneficia de această facilitate fiscală, folosind metoda CATI.