O firmă românească va construi în Iran o centrală electrică de 1.000 MW, mai mare decât o unitate de la Cernavodă
Pichak Sanat Ilam, o companie din Iran, a semnat un acord cu o firmă românească pentru construcţia unei centrale electrice cu o putere instalată de 1.000 MW, în Iran.
Investiţia în noua centrală se ridică la 700 de milioane de dolari, potrivit presei locale, iar 70% din această sumă ar proveni de la partea română. Centrala va fi construită la Mehran, în apropierea graniţei dintre Iran şi Irak, iar mare parte din energia produsă aici va fi exportată în Irak.
Potrivit sursei citate, ministrul de externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif, a avut, recent, mai multe vizite în Europa de Est, vizitând inclusiv Bucureştiul.”Una dintre realizările acestui turneu a fost semnarea unui memorandum de înţelegere între Iran şi investitorii români pentru construcţia unei centrale de 1.000 MW la Mehran”, a declarat presei locale unul dintre membrii delegaţiei iraniene.
Proiectul va fi demarat în următoarele două luni, iar centrala electrică va deveni operaţională peste trei ani.
Iranul exportă în prezent electricitate către Irak, la o putere orară de 1.500 MW, iar aceasta va creşte la 2.000 MW. De altfel, iranienii au în plan şi construcţia unei centrale pe gaze, în ciclu combinat, în oraşul irakian Basra, cu o capacitate de 3.000 MW, un proiect de 2,5 miliarde de dolari, pentru care se vor construi inclusiv conducte de transport al gazului.
Asta în ciuda faptului că Irakul a strâns deja datorii de un miliard de dolari către Iran, în contul energiei electrice livrate dar neplătite, iar cele două state caută acum un sistem prin care să se stingă sau să se compenseze această datorie.
Numele companiei româneşti care va finanţa şi va construi această centrală nu apare în nicio relatare a presei locale.
De la căderea comunismului în România nu a fost construită nicio capacitate de generare cu o capacitate de 1.000 MW (spre comparaţie, o unitate de la Cernavodă are 700 MW). Cea mai mare centrală electrică construită în regim greenfield este cea pe gaze, în ciclu combinat, cu o putere de 860 MW, construită de Petrom la Brazi.