O firmă ungară a oprit lucrările la centura Clujului. Ce spune ministrul

Economica.net
21 02. 2012
transilvania_55496700

Nazare s-a întâlnit marţi cu ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oskar Fuzes, la întrevedere participând şi reprezentanţi ai Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale.

„Sistarea completă a lucrărilor încă din luna noiembrie, declararea insolvenţei firmei Vegyepszer în paralel cu neplata subcontractorilor, au provocat pierderi materiale atât statului român prin beneficiarii contractuali (CNADNR), cât şi companiilor de dezvoltare de infrastructură din România. Este inacceptabil pentru România să piardă atât veniturile la bugetul de stat pe care acest proiect le-ar fi adus, cât şi impozitele şi salariile pe care constructorii români le-ar fi putut plăti dacă erau respectate obligaţiile contractuale de către firma ungară. Situaţia ne nemulţumeşte profund şi am transmis partenerilor maghiari această nemulţumire”, a declarat într-un comunicat ministrul Transporturilor

Mai mult, spune ministrul, o bancă ungară a blocat „din motivaţii tehnice deloc credibile” recuperarea garanţiei de bună execuţie la contractul cu Vegyepszer pentru reabilitarea DN 66, sectorul Rovinari – Bumbeşti Jiu, contract reziliat.

În luna ianuarie, mai multe grinzi ale parapetului din beton care asigură consolidarea unui versant de pe centura de ocolire s-au deplasat în urma unei alunecări de teren cauzată de infiltraţiile de apă.

Directorul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Cluj, Ion Pantelimon, a declarat că este afectată o porţiune de aproximativ o sută de metri.

Potrivit acestuia, cu toate că firma constructoare, Vegyepszer, a anunţat DRDP Cluj în decembrie 2011 că s-a declarat în insolvenţă, conducerea direcţiei şi-a luat măsuri de precauţie odată cu semnarea contractului de execuţie a lucrărilor la centura de ocolire Vâlcele – Apahida.

„În contractul semnat cu Vegyepszer am cerut ca aceştia să aibă un susţinător, o firmă mai mare, care să preia eventualele lucrări în cazul în care se ajunge la astfel de probleme cum este insolvenţa. Firma lor susţinătoare este Keller, una dintre cele mai mari companii care se ocupă de foraje, şi care a şi executat forajele pentru lucrările de stabilizare a versantului. Deci nu se pune deloc problema ca lucrările de refacere a parapetului să nu fie executate, iar acestea nu vor însemna cheltuieli suplimentare pe care să le plătească DRDP. Lucrările se vor efectua în perioada următoare, imediat ce vremea o va permite”, afirma Pantelimon.

Pe tronsonul trei al centurii de ocolire Vâlcele – Apahida au mai fost înregistrate de-a lungul timpului alunecări de teren în urma infiltraţiilor de apă din cauza solului lutos, acestea impunând lucrări de consolidare care au dus la înregistrarea unor costuri suplimentare.

Lucrările la centura de ocolire Vâlcele – Apahida, cu o lungine de aproximativ 24 de kilometri, au început în anul 2006. Traficul rutier a fost deschis în 21 octombrie 2011, în prezenţa premierului Emil Boc, întreaga centură având ca termen de finalizare în iunie 2012.

Costurile iniţiale ale lucrării au fost de aproximativ 50 de milioane de euro şi au ajuns la peste 115 milioane de euro.