Informaţia a fost dezvăluită pe site-ul tabloidului britanic Daily Mail, într-un articol al cărui titlu este „Frumuseţea redescoperită” („Beauty rediscovered”).
National Geographic are reputaţia de a fi „epicentrul” celor mai bune lucrări de fotojurnalism din lume, însă puţini oameni ştiu că această publicaţie prestigioasă şi-a construit de-a lungul anilor şi o arhivă impresionantă de fotografii, care nu au fost însă publicate în paginile revistei.
Pentru a marca în acest an cea de-a 125-a aniversare a celebrei reviste, editorii ei au lansat un cont pe platforma Tumblr pe care au fost postate unele dintre aceste fotografii şi care, dintr-un motiv sau altul, au rămas în arhivele publicaţiei.
Acest proiect original lansat de National Geographic se intitulează „Found” şi poate fi vizualizat pe fluxul foto al publicaţiei americane.
Printre fotografiile nemaivăzute vreodată de public, alese pentru a marca acest eveniment special, se află câteva capodopere veritabile ale artei fotografice, afirmă jurnaliştii de la Daily Mail, care menţionează şi o fotografie realizată în România.
În textul care descrie fotografia din România, tabloidul britanic vorbeşte despre „frumuseţea simplă a unor vagonete care transportă zăcăminte de fier spre o uzină de oţel din Hunedoara, în 1975, pe un fundal de vis, marcat de nori gălbui, demni de un tablou de Canaletto”.
Printre celelalte fotografii incluse în acest proiect se află o imagine cu un zepelin şi o replică a corabiei Mayflower (o corabie care a transportat pelerini britanici în America, în 1620, n.r.), realizată în portul din New York în anii 1950, şi o fotografie realizată pe străzile din Londra, în anii 1960, cu un grup de femei care, din cauza aglomeraţiei, nu puteau să o vadă prea bine pe regina Elizabeth a II-a şi au scos din poşete oglinzi mici pe care le ţineau ridicate în aer, încercând să surprindă în ele imaginea suveranei britanice.
O altă fotografie spectaculoasă prezintă un grup de adolescenţi care se amuzau alergând şi alunecând pe dunele de nisip din statul american New Mexico, în anii 1950.
Administratorul contului de pe Tumblr, Web Barr, a declarat că a ales această platformă, în speranţa că o nouă generaţie de public va putea să aprecieze şi să se bucure de frumuseţea acestor fotografii „uitate”.
Fotografiile incluse în proiectul „Found” au fost selecţionate de Web Barr şi de jurnaliştii de la National Geographic dintr-o arhivă care include 11,5 milioane de clişee fotografice. Ele au fost alese pentru imaginea lor unică, impactul vizual şi factorul „neobişnuit”, care se înscriu perfect în estetica generală a publicaţiei National Geographic.