Brokerul de credite Premia Finanziaria îşi propune să ajungă între primele trei instituţii financiare nonbancare (IFN) din România, în următorii trei ani. Are ca ţintă o cifră de afaceri de circa 500.000 de euro”, a declarat Federico Salmoiraghi, consultantul Premia Finanziaria, răspunzând întrebărilor ECONOMICA.NET. Firma s-a prezentat cu ocazia celei dintâi zile de tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), sub simbolul PFIN.
Premia Finanziaria (PFIN) va acorda credite de consum pentru populaţie, la dobânzi mai reduse decât media ofertelor IFN-urilor de pe piaţa românească. PFIN va folosi în acest scop atât capitalul propriu (800,000 euro), cât şi surse atrase, după ce va fi autorizată de BNR, potrivit oficialului italian.
Volumul de credite la care Premia Finanziaria vrea să ajungă, ca IFN, se ridică la 2,5 milioane de euro în următorii trei ani. Vrea să acorde credite garantate cu veniturile din salarii, cu pensia sau credite pe care angajatorul (din sectorul public sau privat) să-l plătească, virând o cotă de până la 50% din salariul debitorului direct în contul creditorului.
Premia Finanziaria (PFIN) îşi propune, „în principiu”, să se capitalizeze şi prin oferte publice de vânzare la bursă de acţiuni noi. Aşa ar ajunge pe piaţa principală a BVB. Firma nu a stabilit, deocamdată, un criteriu cantitativ de expansiune pe piaţa românească, în funcţie de care ar putea declanşa oferta.
Brokerii de credite italieni au fost atraşi de subdezvoltarea pieţei IFN-urilor din România. „Credem că piaţa de intermediere a creditelor din România se va dezvolta mult în următorii ani şi vrem să participăm la acestă dezvoltare”, a mai spus reprezentantul Premia Finanziaria.
Volumul de credite intermediat de primii zece brokeri din România este de 4,2% din totalul creditelor acordate în 2012, în România, potrivit firmei italiene.
În schimb, „intermedierea de credite în Europa Centrală şi de Est (ECE) este de 20%, cea mai mare fiind în Polonia – 30%, un indicator oricum mic în comparaţie cu media Europei de Vest de 40-70%”, potrivit datelor Premia.
Liderul pieţei IFN din România este Kiwi Finance, cu venituri de 800.000 de euro, a doua clasată fiind la mare distanţă, cu 100.000 euro, potrivit datelor PFIN.
Premia Finanziaria este un broker financiar relativ mic, înfiinţat în 2007, care opereează mai ales în Sicilia şi Catania. A avut venituri (estimate) de 1,45 milioane de euro, anul trecut, şi un profit de 36.140 euro.
Românii din Italia reprezintă 10% din cei 2.500 de clienţi din Italia ai firmei.