O insulă din Grecia devine teren de încercare pentru vehiculele electrice Volkswagen
Prim-ministrul grec, Kyriakos Mitsotakis, alături de șeful Volkswagen, Herbert Diess, au dat startul transformării micii insule Astipalea din marea Egee într-un paradis verde, independent energetic și cu emisii poluante reduse către zero.
Aflată la circa 300 de kilometri de Atena, în mijlocul mării Egee, Astipalea, o insulă cu doar 1.500 de locuitori, a devenit ținta unui ambițios proiect al guvernului grec și al grupului german Volkswagen. Ambiția celor două entități este de a crea o zonă în care confortul locuitorilor și al vizitatorilor să fie asigurat de natură.
„Astipalea va fi o zonă testare pentru tranziția către energia verde. O zonă autonomă din punct de vedere energetic și susținută în totalitate de natură”, a declarat Kyriakos Mitsotakis.
În același timp, șeful Volkswagen, Herbert Diess, consideră că „Astipalea poate deveni un exemplu de transformare rapidă, stimulată de colaborarea strânsă a guvernelor și a întreprinderilor”.
Primele mașini electrice livrate de Volkswagen vor fi utilizate de polițiști, paza de coastă și la aeroportul local. Un început al dezvoltării unei flote mai mai mari care vizează înlocuirea a aproximativ 1.500 de mașini convenționale cu modele electrice. Totodată, numărul de vehicule va fi redus cu o treime lăsând drumurile la dispoziția locuitorilor și turiștilor.
Pe lângă primele mașini electrice Volkswagen, pe Astipalea vor ajunge în curând alte circa 200 care sunt menite să înlocuiască liniile de autobuz cu un sistem de ride-sharing. Pe lângă aceste vehicule plătite de guvernul de la Atena, locuitorii vor primi subvenții pentru a cumpăra vehicule electrice, biciclete și chiar stații de încărcare.
De altfel, insula este deja echipată cu 12 puncte de încărcare rapidă, alte 16 urmând a fi instalate în viitorul apropiat.
Din nefericire, dacă tranziția către mobilitatea totală fără emisii poluante pare ușor de realizat, energia necesară mașinilor și locuințelor va fi mai dificil procurat din surse regenerabile. Deocamdată, întreaga cerere de energie este satisfăcută grație unor centrale alimentate cu păcură. Până în 2023 guvernul grec promite înlocuirea bătrânelor centrale poluante din Astipalea cu o centrală solară.
Proiectul din Astiplaea este privit de autoritățile elene ca un exemplu pentru întreaga țară. Grecia are în plan să elimine cât mai repede centralele sale alimentate cu cărbune stimulând în schimb producerea energiei din surse regenerabile. Astfel ar putea fi atins obiectivul ca, până în 2030, întreaga țară să-și reducă emisiile de carbon cu 55%.