O intervenţie americană în Siria nu ar fi în beneficiul SUA
În acest mesaj adresat luni democratului Eliot Engel, ales în Camera Reprezentanţilor, generalul Dempsey – şef al statului major interarme – subliniază divizarea opoziţiei siriene şi influenţa grupurilor înarmate extremiste în cadrul rebeliunii pentru a-şi justifica opoziţia faţă de o intervenţie, chiar limitată.
‘Consider că tabăra pe care o alegem pentru a o susţine trebuie să fie pregătită să-şi promoveze interesele şi pe ale noastre când echilibrul se va înclina în favoarea sa. În prezent, nu este cazul’, opinează generalul.
‘Noi putem distruge aviaţia siriană’, responsabilă de numeroase bombardamente împotriva civililor, ‘dar acest fapt nu ar fi decisiv pe plan militar şi ne-ar angaja hotărât în conflict’, explică el, adăugând că, dacă puterea americană ‘poate schimba echilibrul militar’ în Siria, ea ‘nu poate rezolva problemele istorice etnice, religioase şi tribale de bază care alimentează conflictul’.
Tulburările în Siria au ‘rădăcini profunde’, adaugă el. Este un ‘conflict pe termen lung între facţiuni multiple şi lupta violentă pentru putere va continua şi după căderea regimului Assad’, pronostichează principalul consilier militar al preşedintelui american, care invită la evaluarea interesului unui angajament militar limitat ‘în acest context’.
Pentru generalul Dempsey, care a vizitat săptămâna trecută Israelul şi Iordania, ţări care au frontiere comune cu Siria, o intervenţie militară americană ar avea consecinţe care ‘ar aduce, de asemenea, aliaţilor şi partenerilor noştri mai puţină securitate’.
De la începutul conflictului în martie 2011, Washingtonul se mulţumeşte să acorde un sprijin tehnic rebelilor şi să furnizeze ajutor umanitar. În scrisoarea sa, generalul Dempsey se declară favorabil unui ajutor umanitar ‘la o scară mult mai importantă’ decât în prezent.
Administraţia Obama a promis în iunie un ‘sprijin militar’ rebelilor, rămânând însă vagă asupra naturii acestuia. Washingtonul a cerut miercuri ONU o anchetă ‘urgentă’ în urma acuzaţiilor opoziţiei siriene cu privire la un atac chimic pe scară mare, care ar fi făcut 1.300 de morţi, potrivit rebelilor.