O.K. a apărut prima oară acum 175 de ani
Profesorul de engleză Allan Metcalf, autor al lucrării ‘O.K., povestea improbabilă a celui mai mare cuvânt al Americii’, consideră că O.K. este expresia ‘cel mai des pronunţată sau scrisă în toată lumea’, aflându-se chiar înaintea cuvântului ‘mamă’. Concis şi funcţional, ‘O.K.’ întruchipează America, potrivit lui Metcalf, care apreciază că nu există nicio legătură etimologică cu latina sau greaca. Şi dicţionarul Oxford respinge ipotezele care leagă ‘O.K.’ de expresia scoţiană ‘ach aye’ sau greacă ‘ola kala’ (‘este bine’).
Dicţionarul britanic şi profesorul Metcalf sunt de părere că ‘O.K.’ este o prescurtare de la ‘orl korrect’, derivat în anii 1830 – cu greşelile de ortografie – din ‘all correct’, ideea fiind reluată de dicţionarul francez Le Petit Robert, care îl defineşte drept ‘cuvânt din engleza americană, prescurtare de la oll korrect, alterare a all correct’.
Conform lui Metcalf, ‘O.K.’ intră cu adevărat în limbă în 1840, în campania unui candidat american al Partidului Democrat la preşedinţie, Martin Van Buren