De ce a eşuat IPO AdePlast

Oferta publică iniţială de acţiuni (IPO) a producătorului de materiale de construcţii AdePlast a eşuat. Acţiunile au fost prea scumpe, spun unii analişti şi investitori. AdePlast este prima companie privată care a avut curajul să facă ofertă în ultimii cinci ani. Eşecul constituie şi o lovitură dată Bursei, care spera să convingă mai mulţi patroni de companii să le aducă  la cota sa.
Adrian N. Ionescu - mie, 16 oct. 2013, 07:20
De ce a eşuat IPO AdePlast

Oferta publică iniţială de vânzare de acţiuni (IPO) a producătorului de materiale de construcţii AdePlast „nu a fost finalizată cu succes, nefiind înregistrat volumul minim de subscrieri“ necesar în acest scop, potrivit comunicatului intermediarilor trimis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

„Unii investitori mari s-au răzgândit şi au motivat că  AdePlast este o companie prea bună pentru România ca să fie adevărat. Nu înţelegeau cum de compania s-a dezvoltat în ciuda crizei. Bilanţurile auditate nu i-au convins“, a declarat un oficial apropiat companiei.

Gradul de subscriere ar fi depăşit 50% din acţiunile oferite, insuficient însă, ca oferta să fie declarată un succes oficial, potrivit unor surse apropiate companiei. Tranşa de 15% destinată investitorilor mici a fost suprasubscrisă.

„A fost prea scumpă (acţiunea AdePlast, n.r). Preţul ar fi trebuit să fie pe jumătate, având în vedere încărcarea cu comenzi a capacităţii de lucru“, a declarat administratorul unui fond de investiţii local, pentru ECONOMICA.NET.

Multiplii de preţ au contat mult“, confirmă Răzvan Rusu, director de investiţii la societatea de administrare de investiţii SAI Certinvest, cea mai mare firmă de profil românească independentă de un grup financiar.

Investitorul de la Certinvest nu a confirmat dacă a subscris sau nu acţiunile AdePlast.

„Viziunea noastră asupra companiei nu a fost împărtăşită de actorii pieţei. Se pare că era prea îndatorată. De asemeni, ar fi fost nevoie de măcar un an în care să vedem şi rezultatele celei mai recente investiţii (a patra fabrică, n.r.), înainte să se ceară bani pentru una nouă“, a mai spus Răzvan Rusu, pentru ECONOMICA.NET

Marcel Bărbuţ, patronul producătorului de materiale de construcţii AdePlast (ADE), este primul antreprenor care a avut curajul, în ultimi cinci ani, să vină la bursă şi să ceară bani pentru dezvoltarea companiei sale. Meritul său este remarcabil într-un mediu în care antreprenorii se tem că ar pierde controlul companiilor lor prin listare.

Acum, dezamăgit, patronul AdePlast şi-a schimbat opinia despre bursă: „Noi am fost pregătiţi pentru bursă, însă bursa se pare că nu a fost pregătită pentru AdePlast. Din păcate, cred că nu suntem încă în stadiul în care bursa să fie o alternativa viabilă pentru finanţarea companiilor private din România”, a declarat Marcel Bărbuţ.

Marcel Bărbuţ a remarcat apetitul investitorilor mici şi a dat vina pe instituţiile pieţei că nu îi încurajează suficient de mult.

„Ar fi util întregii pieţe de capital ca decidenţii din acest domeniu să faciliteze accesul catre activitatea bursieră pentru un public mult mai larg. Mă refer la companii, pe de o parte, şi la retail, pe de alta“, declară Bărbuţ în comunicatul companiei sale.

Patronul AdePlast nu exclude să repete aventura unei alte oferte dar nu în România.

Declaraţia lui Bărbuţ adaugă un plus eşecului ofertei AdePlast loveşte speranţele Bursei de Valori Bucureşti (BVB) de a atrage companiile private la cota sa. „Eu sper că nu. Ar fi o dramă ca alţi antreprenori să nu înţeleagă faptul că fiecare companie este o altă ofertă“, a spus Răzvan Rusu.

Încă de la începutul ofertei analiştii s-au îndoit de atractivitatea sa.

Recomandarea SSIF Broker Cluj Napoca pentru clienţii săi a fost să nu subscrie în cadrul ofertei.

Analiza SSIF Broker „nu indică perspective pozitive pentru dinamica acţiunilor Adeplast pentru următoarele 12 luni, prin urmare nu recomandăm subscrierea”, scria analistul senior Andrei Rădulescu, de la SSIF Broker, într-un raport trimis la redacţia ECONOMICA.NET.

Compania prezintă un nivel foarte ridicat de îndatorare”, preciza Andrei Rădulescu. „Este ridicată, probabilitatea ca sumele din IPO să fie utilizate pentru rambursarea creditelor contractate în ultimele trimestre şi nu pentru derularea unor noi investiţii„.

Intermediarii ofertei, BCR şi Intercapital Invest, au simţit slăbiciunile ofertei şi au prevăzut şi un mecanism de retragere al investitorilor.

Oferta AdePlast a fost prima astfel de operaţiune derulată pe piaţa de capital din România în cadrul căreia toţi investitorii au putut revoca ordinele de subscriere.

Oferta

Micii investitori, care puteau subscrie până la 500.000 de lei, au dat peste 10 milioane de lei pentru mai mult de 2,5 milioane de acţiuni AdePlast şi au suprasubscris tranşa care le-a fost rezervată, de 15% din acţiunile oferite.

Investitori mari, mai ales fondurile de investiţii au fost nemulţumite de preţul considerat mare faţă de valoarea companiei, potrivit analiştilor. 

Preţul de subscriere a fost de 4,06 lei / acţiune, dar subscrierile din primele patru zile ale ofertei au beneficiat de un discount de 3% faţă de preţul final de adjudecare. Cei care subscriau începând cu a cincea zi primesc un discount de 2%.

Tranşa investitorilor mari a reprezentat 85% din ofertă şi subscrierea minimă este de 500.000 de lei. Investitorii mari pot subscrie acţiuni la orice preţ cuprins între 3,52 lei şi 4,06 lei. AdePlast este unul dintre cei mai mari producători de materiale de construcţii de pe piaţa locală.

Acţiunile au fost oferite prin:
– Tranşa vestitorilor mari (85% din acţiunile oferite), rezervată investitorii ale căror subscrieri sunt mai mari sau egale cu 500.000 lei.

 – Tranşa investitorilor mici (15% din acţiunile oferite), destinata investitorilor ale căror subscrieri sunt mai mici de 500.000.

Preţul de subscriere diferă de preţul la care vor fi adjudecate acţiunile subscrise. Pentru investitorii mari, preţul de subscriere poate varia între 3,52 şi 4,06 lei/acţiune, iar pentru Transa investitorii mici este „fix de 4,06 lei/acţiune“, după cum precizează Intercapital Invest, casa de brokeraj care, împreună cu BCR, intermediază oferta.

Preţul ofertei urma să se stabilească în funcţie de gradul desubscriere al ofertei.

Astfel,  pentru investitorii mari:
– dacă tranşa era subscrisă într-o proporţie mai mică de 120%, atunci preţul de subscriere era de 3,52 lei/actiune;

– dacă tranşa era subscrisă într-o proporţie mai mare sau egală cu 120%, atunci preţul de subscriere era egal cu preţul la care tranşa este subscrisă 120%, sau dacă un astfel de preţ nu exista, cu preţul de la nivelul de subscriere imediat inferior celui de 120%, după caz.

Pentru investitorii mici care au subscris în primele 4 zile ale ofertei, preţul ar fi  fost  fi mai mic cu 3% faţă de cel aferent tranşei investitorilor mari. Pentru restul perioadei de ofertă discountul este mai mic, de 2%.

Înfiinţată în anul 1996, AdePlast deţine nouă fabrici, de mortare uscate, polistiren şi vopsele, situate pe trei platforme industriale, în Oradea, Ploieşti şi Roman.

Compania a înregistrat anul trecut venituri totale de 184,4 milioane lei, în creştere cu 29%, şi un profit net în urcare de la 6,9 milioane lei la 16,2 milioane lei, conform situaţiilor financiare individuale IFRS.

Planurile AdePlast

Cu sau fără listare AdePlast vrea, pe termen scurt, pentru restul anului, consolidarea poziţiei de lider de piaţă.

„Mizăm pe o creştere consistentă a business-ului AdePlast la final de an, la nouă luni înregistrând un plus al cifrei de afaceri de 40 %. Evident, creşterea prognozată la finalul anului se va realiza în condiţii de profit similare cu cele comunicate până în prezent. Din 2014 vom încerca să venim mai aproape de consumatorul final, cu produse care să ajungă lider de piaţă în segmentele în care încă nu sunt“, spune Marcel Bărbuţ, în comunicatul său, emis după anunţil eşecului IPO.

Patronul AdePlast îşi exprimă optimismul: „Nu este niciun secret că AdePlast devine pe zi ce trece un jucator zonal. Pe lângă piaţa autohtonă, acum exportăm către toate tarile limitrofe, dar ne pregătim cu atenţie pentru cererea din Vest. În Austria şi Germania, spre exemplu, deja vindem şi facem demersuri cu oamenii noştri de vânzări pentru a intra pe uşa din faţă în lanţurile lor“.

Te-ar mai putea interesa și
Pregătiri intense pentru deschiderea parțială a autostrăzii Pitești-Curtea de Argeș, parte a lotului 5 din autostrada Pitești-Sibiu. Deja se lucrează la sensul giratoriu pentru descărcarea traficului în drumul național
Pregătiri intense pentru deschiderea parțială a autostrăzii Pitești-Curtea de Argeș, parte a lotului 5 din autostrada ...
Constructorul lotului 5 al autostrăzii Pitești Sibiu se pregătește intens pentru deschiderea a circa jumătate din autostrada Pitești-Curtea de Argeș, programată pentru luna viitoare....
Peste 10.000 de candidaţi susţin astăzi examenul de intrare în Rezidenţiat
Peste 10.000 de candidaţi susţin astăzi examenul de intrare în Rezidenţiat
10.575 de candidaţi s-au înscris pentru a susţine duminică examenul de intrare în Rezidenţiat, dintre care 3.993 de ...
Noi modificări de preț la carburanți. Motorina devine și mai scumpă decât benzina, care sunt prețurile acum
Noi modificări de preț la carburanți. Motorina devine și mai scumpă decât benzina, care sunt prețurile acum
În ultimele zile, evoluțiile prețurilor benzinei și motorinei la pompă au fost divergente. Benzina s-a ieftinit, iar ...
Gazprom chiar a oprit livrările de gaze către Austria sâmbătă dimineață. Cum se descurcă austriecii
Gazprom chiar a oprit livrările de gaze către Austria sâmbătă dimineață. Cum se descurcă austriecii
Compania energetică austriacă OMV a declarat că livrările de gaze din Rusia s-au oprit sâmbătă la ora 6 dimineața ...