Şeful diplomaţiei de la Washington şi-a petrecut prima parte a zilei de marţi în faţa Comisiei pentru relaţii externe a Senatului unde a apărat politica externă a preşedintelui Barack Obama, criticat vehement de senatori, atât în ce priveşte procesul de pace israeliano-palestinian, cât şi negocierile cu Iranul, criza din Ucraina sau conflictul sirian.
Referitor la Siria, liderul de la Casa Albă a renunţat în ultimul minut, la sfârşitul verii trecute, să lovească militar regimul condus de preşedintele Bashar Al-Assad şi, în cele din urmă, Statele Unite au ajuns la un acord cu Rusia – sprijin al Damascului – pentru distrugerea arsenalului chimic sirian.
La acea dată, John Kerry a pledat cu fermitate pentru o acţiune militară ‘ţintită’ şi limitată în timp contra Siriei.
Marţi, în faţa Senatului, secretarul de stat a dat asigurări că eventuala lovitură ‘ar fi avut un efect, dar nu impactul devastator care să îl oblige pe preşedintele Al-Assad să îşi modifice calculul’ strategiei sale pe teren.
‘În Bosnia, au fost necesare 30.000 de lovituri şi 30 de zile ca să aibă un impact. Acolo, am fi avut una sau două zile pentru a reduce (capacităţile militare ale regimului sirian) şi să trimitem un mesaj’, a ţinut să precizeze John Kerry.
El şi-a exprimat satisfacţia că, datorită acordului internaţional privind distrugerea arsenalului chimic sirian, ‘54% (din arme) au fost retrase’ din Siria.
În urmă cu zece zile, preşedintele Barack Obama a apărat la postul de televiziune CBS decizia sa de a nu lovi Damascul, afirmând că aceasta nu ar fi ‘împiedicat’ continuarea războiului şi subliniind că Statele Unite au ‘limitele’ lor după un deceniu de lupte în Irak şi Afganistan.