O mare bază militară rusească în Arctica va fi gata în scurt timp

Rusia este pe cale să termine construirea unei mari baze militare în Arctica, unde 150 de soldaţi vor putea trăi în mod autonom timp de un an şi jumătate, a anunţat marţi Ministerul rus al Apărării, citat de AFP.
Economica.net - mie, 21 oct. 2015, 05:34
O mare bază militară rusească în Arctica va fi gata în scurt timp

Construirea bazei, situată pe insula Terra Alexandra în arhipelagul Franz Joseph, pe paralela 80 nordică, ‘este terminată în procent de 97 %’, şi-a exprimat satisfacţia ministerul într-un comunicat.

Botezată ‘Trefla arctică’, această construcţie amenajată în trei părţi a unei suprafeţe de 14.000 m.p. cuprinde în special vaste depozite de carburant, hrană şi echipament şi ‘va permite să se asigure o locuire confortabilă şi efectuarea serviciului pentru un grup de 150 de persoane timp de un an şi jumătate’, precizează documentul.

Soldaţii vor putea să se deplaseze între diferitele părţi ale bazei prin culoare acoperite care să-i protejeze de frig, atunci când temperaturile ajung iarna la minus 47 grade Celsius în această regiune, potrivit aceleiaşi surse.

Rusia este pe cale să-şi consolideze prezenţa militară în această regiune bogată în hidrocarburi, râvnită şi de alte ţări precum Canada şi Norvegia, scrie Agerpres.

Astfel, în septembrie 2013, preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat redeschiderea unei baze militare datând din era sovietică în Arctica, abandonată în anii 1990.

De atunci, mai multe nave care transportau personal şi echipamente au fost trimise spre această bază situată în arhipelagul Noii Siberii, în estul Arcticii.

În mai, Rusia a efectuat deja manevre militare de mare amploare în Arctica, iar în iulie şi-a modificat doctrina navală, punând accentul pe importanţa strategică a acestei zone, cu dezvoltarea Flotei Nordului.

La începutul lunii august, Moscova a revendicat în faţa ONU, sprijinindu-se pe probe ştiinţifice, suveranitatea asupra a 1,2 milion m.p. în Arctica, cu vaste rezerve de hidrocarburi.

Demersul rusesc, care ar urma să fie examinat în primele lui ale anului 2016, ar putea accelera cursa revendicărilor în această regiune cvasinelocuită pe care şi-o dispută de mai mulţi ani Rusia, SUA, Canada, Norvegia şi Danemarca.

Te-ar mai putea interesa și
Germania pierde 146 miliarde euro anual din cauza birocratiei, studiu
Germania pierde 146 miliarde euro anual din cauza birocratiei, studiu
Producţia economică a Germaniei înregistrează pierderi de până la 146 miliarde de euro pe an din cauza birocraţiei excesive, arată un studiu publicat joi de Institutul Ifo, transmite......
Europa Centrală va resimţi impactul oricăror tarife ale SUA impuse Germaniei
Europa Centrală va resimţi impactul oricăror tarife ale SUA impuse Germaniei
Dacă noul preşedinte american Donald Trump îşi va respecta promisiunile de a impune tarife la importurile europene, Ungaria ...
Cîmpean (MIPE): Cadrul instituţional în ceea ce priveşte securitatea cibernetică în domeniul energiei este unul stabil, consolidat
Cîmpean (MIPE): Cadrul instituţional în ceea ce priveşte securitatea cibernetică în domeniul energiei este unul stabil, ...
Cadrul instituţional în ceea ce priveşte securitatea cibernetică în domeniul energiei este unul stabil, consolidat, ...
Megaportul Chancay din Peru, cu finanţare din China, a fost inagurat. Preşedintele  Xi Jinping anunţ „un nou coridor uscat-mare” între Asia şi America Latină
Megaportul Chancay din Peru, cu finanţare din China, a fost inagurat. Preşedintele Xi Jinping anunţ „un nou coridor ...
Preşedintele chinez Xi Jinping a salutat joi apariţia unui "nou coridor uscat-mare" între Asia şi America Latină, cu ...