Biofarm are proprietari noi. Cumpărătorii nu sunt obligaţi să facă oferta publică

La aproape două săptămâni după ce peste 50% din Biofarm a ajuns în posesia SIF Banat Crişana şi a SIF Muntenia, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) încă mai analizează dacă să le oblige, sau nu, să facă ofertă publică obligatorie de preluare a uneia dintre marile companii farmaceutice româneşti. SIF Muntenia este administrată de o firmă a SIF Banat Crişana şi SIF Moldova. ASF nu ştie ce să facă, potrivit răspunsului dat la întrebările ECONOMICA.NET.
Adrian N. Ionescu - mar, 05 nov. 2013, 22:05
Biofarm are proprietari noi. Cumpărătorii nu sunt obligaţi să facă oferta publică

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) are din nou probleme de interpretare a reglementărilor privind acţiunile concertate la o companie şi oferta obligatorie de preluare a acesteia.

Trei Societăţi de Investiţii Financiare (SIF) deţin împreună 65% din acţiunile uneia dintre cele mai mari companii româneşti de medicamente, Biofarm Bucureşti (BIO), evaluată la peste 303 milioane de lei la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Legea spune că atunci când un acţionar sau un grup de investitori deţin împreună peste 33% din acţiunile unei companii, aceştia trebuie să deruleze o ofertă publică obligatorie de preluare.

SIF Muntenia (SIF4), care are 27,8 % din acţiunile BIO, este administrată de Muntenia Invest, o firmă a cărei proprietate este impărţită între SIF Banat Crişana (SIF1) şi SIF Moldova (SIF2).

SIF1 are la rândul său 21,3%, iar SIF2 are 13,2% din acţiunile BIO, potrivit celor mai recente raportări.   
„Situația existentă la S.C. BIOFARM S.A. se află în analiza ASF, fiind demarate operațiunile specifice. Autoritatea de Supraveghere Financiară va comunica rezultatul analizei la momentul finalizării ei“, răspunde Autoritatea la întrebările ECONOMICA.NET.

Răspunsul ASF a fost dat la mai bine de o săptămână după ce SIF Muntenia (SIF4) raporta achiziţia a 350 de milioane de acţiuni BIO, operaţiune de care ASF spune că „a luat act“.

Dilema Autorităţii

CNVM s-a mai confruntat cu situaţii în care şefii unor companii au  restricţionat drepturile de vot ale unor fonduri de investiţii şi ale companiei care deţinea pe administratorului acestora. 

Astă-primăvară, predecesoarea ASF (Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare – CNVM) a limitat la 5% drepturile de vot in AGA la SIF Moldova (SIF2) pentru „grupul Banca Transilvania” şi firma cehă de brokeraj Wood&Company.

Acum un an, CNVM a decis că este singura care poate decide care acţionari operează sau nu concertat.
Dilema ASF este că SIF Muntenia poate invoca argumentul că acţionează independent de SIF Banat-Crişana şi SIF Moldova, deşi este controlastă indirect de acestea, prin Muntenia Invest.

„SIF Moldova nu administrează nimic în afară propriului portofoliu“, precizează Claudiu Doroş, vicepreşedintele SIF Moldova.

Această concentrare a acţionariatului (la SIF1 şi SIF4, n.r.), faţă de cel trecut când au fost trei SIF-uri, va permite ca deciziile să fie luate mai uşor. Dacă se doresc măsuri pentru creşterea Biofarm, a prezenţei regionale, pot să fie luate decizii mai uşor decât în componenţa trecută”, declara Dănuţ Vasile, difrectorul general al Biofarm, după achiziţia făcută de SIF4.

Forţa Biofarm

Biofarm este de ani de zile controlată de SIF-uri: SIF Banat Crişana (SIF1), SIF Moldova (SIF2) şi SIF Oltenia (SIF5). Acestea au plănuit chiar, la un moment dat să participe la privatizarea Antibiotice Iaşi (ATB).

Pe 24 octombrie, SIF Oltenia îşi vindea pachetul SIF Muntenia (SIF4), din al cărei sediu, Dragoş Bîlteanu, preşedintele SIF1, pune la cale piaţa.
 
Biofarm Bucureşti (BIO) estima pentru acest an vânzări în creştere cu aproape 10%, până la 115,1 milioane lei, însă un profit net în scădere cu 10%, la 19 milioane lei (4,3 milioane euro).

În 2012, afacerile au cumulat 104,97 milioane lei, cu 12,3% peste nivelul atins în 2011, iar profitul a crescut cu 47,9%, la 21,03 milioane lei.

La nivelul anului trecut, cea mai mare pondere, din punct de vedere al unităţilor vândute, au avut-o medicamentele fără prescripţie – 51%, urmate de suplimentele alimentare – 29% şi medicamentele eliberate pe bază de reţetă – 20%.

Biofarm Bucureşti (BIO) are un portofoliu de 200 de produse care acoperă 60 de arii terapeutice şi se numără între primii zece producători de medicamente în volum.

Compania îşi va dubla capacitatea de producţie şi va intra pe noi arii terapeutice, odată cu relocarea în 2015 în noua fabrică, aflată în construcţie, şi se va concentra pe dezvoltarea exporturilor.

Te-ar mai putea interesa și
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor suprastructurii liniei de cale ferată Piteşti – Goleşti
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor ...
Reluarea circulaţiei trenurilor pe distanţa Piteşti - Goleşti, anunţată pentru data de 25 noiembrie 2024, se amână pentru 12 decembrie 2024, având în vedere că lucrările de înlocuire la......
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru investiţii strategice în industria ...
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză imobilizată de trei zile în apropierea coastelor Danemarcei se află în centrul suspiciunilor şi demersurilor ...
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi în curând 4,8 miliarde de dolari de la Banca Mondială în scopuri sociale şi umanitare, a anunţat vineri ...