O „maşină electrică”, realizată dintr-o singură moleculă, a efectuat primul drive test

Economica.net
09 11. 2011

Molecula are patru braţe care se comportă precum roţile, atunci când se aplică puţin curent electric pe ele, cu ajutorul unei baghete foarte subţiri de metal. Cele patru „roţi” îşi schimbă forma atunci când absorb electronii, potrivit BBC.

„Maşina” demonstează ce se poate realiza cu ajutorul nanotehnologiei.

„Dacă te uiţi în jur,vei vedea că în toate sistemele biologice există nenumărate maşinării moleculare, bazate pe proteine care fac lucruri importante foarte bine; contracţia muşchilor este bazată pe astfel de motoare”, explică Tibor Kudernac, chimist la Universitatea din Twente, Olanda şi principalul autor al studiului, publicat în revista Nature.

„Aceasta este o simplă demonstraţie că putem obţine orice, de genul acesta. Cred că va motiva oamenii să se gândească la asta”, mai spune chimistul.

Dr. Kudernac ştie, însă, că aplicaţiile pentru maşinăriile moleculare precum acest mic „vehicul electric” vor apărea abia în viitorul îndepărtat. Primul pas este să facă maşinăria să funcţioneze în condiţii normale: studiul a fost realizat la -266 grade Celsius, în vid.