Autostrada Iaşi-Târgu Mureş va fi extinsă până la Câmpia Turzii, unde va putea fi legată de singurul tronson construit al autostrăzii Transilvania: Câmpia Turzii-Gilău, potrivit noilor proiecte ale Guvernului. Deşi de construcţia de autostrăzi se ocupă Compania Naţională de Autostrăzi (CNADNR), din subordinea ministrului delegat pentru proiecte de infrastructură, pesedistul Dan Şova, de acest proiect se va ocupa direct Ministerul Transporturilor, condus de liberalul Relu Fenechiu.
Construcţia ar urma să fie făcută în parteneriat public-privat, conform unui proiect de hotărâre de Guvern, iar toată documentaţia strânsă până acum pentru acest proiect de CNADNR va fi transferată Ministerului.
Cu o lună în urmă, Fenechiu a anunţat că ministerul pe care îl conduce va fi mandatat prin hotărâre de guvern să se ocupe de implementarea proiectului autostrăzii ce ar urma să lege Moldova de Ardeal. El a precizat că proiectul de infrastructură ar urma să fie implementat direct de ministerul pe care îl conduce şi nu de cel condus de Dan Şova. Ministrul delegat pentru proiecte de infrastructură declarase deja că “nu este un fan al autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş”.
Citeşte şi Autostrada Bucureşti-Alexandria, pe masa Guvernului. A fost dată liberalilor
Este vorba despre tronsoanele Gilău-Mihăeşti, Mihăeşti-Suplacu de Barcău şi Suplacu de Barcău-Borş, ultimul la frontiera cu Ungaria. Pe primele două nu s-a făcut nimic, iar al treilea, deşi este realizat în proporţie de la 40%, este abandonat. Lucrările pe acest tronson nu vor demara prea curând dat fiind că Guvernul a anunţat că va rezilia contractul cu companiaamericanăBechtel.
În prima variantă a proiectului, costul autostrăzii Târgu Mureş-Iaşi ar fi fost de nouă miliarde de euro, adica circa 30 de milioane de euro pe km, potrivit datelor CNADNR.
Autostrada, care ar fi trebuit construită iniţial din fonduri bugetare, era împărţită în trei mari secţiuni: Târgu Mureş-Ditrău (92 km), Ditrău-Târgu Neamţ (119 km) şi Târgu Neamţ-Iaşi (78 km). Ulterior, CNADNR a anunţat că vor fi căutate noi soluţii tehnice pentru ca autostrada să fie mai ieftină şi a precizat că proiectul nu va mai implica fonduri bugetare, urmând să fie construit în sistem de concesiune.
Chinezii, interesaţi
Compania chineză China Communications Construction Company Ltd (CCCC) ar fi interesată de construirea autostrăzii Târgu Mureş-Iaşi în sistem de parteneriat public-privat, potrivit unui comunicat emis în martie de Ministerul Transporturilor. CCCC este interesată şi de construcţia autostrăzii Comarnic-Braşov, cel mai avansat proiect de autostradă în regim de concesiune din România, depunând în acest sens şi o ofertă.
Puteţi vedea aici imagini cu autostrăzile construite de firma chineză la ea acasă.