O nouă criptomonedă ia avânt: Stablecoin promite să fie o monedă virtuală stabilă

26 02. 2019
monede_67606500

O „stablecoin” este o criptomonedă care este susținută de o rezervă care corespunde cu monedele aflate în circulație. De obicei este dolarul american, dar nu este legată de o bancă centrală şi are o volatilitate scăzută.

Valoarea totală a stablecoin-urilor aflate în circulaţie s-a dublat până la trei miliarde de dolari de la 1,4 miliarde de dolari în ultimul an, potrivit unui studiu publicat de Blockchain, o firmă care oferă portofele pentru monedele digitale.

În prezent, criptomonedele sunt utilizate rar pentru a cumpăra produse și servicii din cauza variațiilor mari de preţ, deoarece acesta urcă sau scad dramatic în funcție de interesul speculativ al momentului.

Valoarea primei și celei mai cunoscute criptomonede din lume Bitcoin-ul, de exemplu, s-a multiplicat de 15 ori în 2017, înainte de a scădea cu 80% în 14 luni.

Dar această volatilitate s-ar putea schimba datorită stablecoin, potrivit lui Garrick Hileman, șef de cercetare la Blockchain.

„Pot rezolva probleme reale”, a declarat el pentru AFP.

Potrivit lui Tom Shaughnessy, co-fondator al consultanților Cryptocurrency Delphi Digital, o reducere a volatilității ar permite consumatorilor să cumpere lucruri simple precum o ceașcă de cafea.

Citeşte şi: Samsung Galaxy 10 are inclus suport pentru monede virtuale şi aplicaţii descentralizate

Un semn că aceste monede câștigă credibilitate, este faptul că JPMorgan Chase, gigantul bancar de investiții american, a prezentat la începutul acestei luni un prototip pentru un sistem digital de monede, care foloseşte blockchain-ul cunoscut drept JPM Coin.

În prezent există 26 de stable coin, în timp ce alte 28, cu excepția JPM Coin, se află în curs de dezvoltare. Cele mai multe dintre acestea sunt așteptate să fie lansate în acest an, potrivit studiului Blockchain.

Liderul stablecoin-urilor din punct de vedere al circulației și a valorii este tether, care este proiectat pentru a fi întotdeauna la valoarea de un dolar SUA.

Tether reprezintă peste 95% din volumul tranzacțiilor în valute digitale nevolatile și 69% din valoarea lor combinată.

Având în vedere toate criptomonezile, tether este pe locul al doilea după bitcoin în funcşie de volumul tranzacționat zilnic și al șaptelea în ceea ce privește evaluarea, potrivit Coinmarketcap.

Potrivit lui Hileman de la Blockchain, stablecoin-urile ar trebui să fie văzute mai degrabă ca o completare a criptomonezilor, decât ca niște concurenți direcți.

„Bitcoin poate să fie văzut ca aur digital”, a spus el, un loc în care se stochează valoarea, în timp ce stablecoin-urile vor servi drept mijloc de schimb.

Defectele noilor monede

Cu toate acestea, noile monede au, la rândul lor, critici. De la crearea sa în 2014, tether nu a reușit să depășească în totalitate suspiciunile de manipulare. Unii observatori suspectează că emitentul său, platforma de schimb Bitfinex, a pus în circulație mai multe monezi tether decât dolarii aflaţi la schimb.

În ciuda solicitărilor repetate adresate Bitfinex, una dintre cele mai mari platforme de criptomonezi din lume, aceasta nu și-a publicat niciodată conturile.

Un studiu realizat de Universitatea din Texas în iunie a observat că, în momentul în care prețurile tether au scăzut, a existat o achiziție uriașă de bitcoin cu tether, ceea ce a contribuit la stabilizarea valorii bitcoinului.

Studiul a sugerat că entitățile legate de Bitfinex se aflau în spatele mutare. Bitfinex a negat acuzațiile de manipulare a prețurilor.

În ciuda avantajelor lor, stablecoin-urile au două deficiențe principale, potrivit analiștilor de la Intelligent Trading: fiabilitatea entității emitente și natura lor centralizată.

„Niciun proiect nu a reușit să vină cu o soluție care să fie universal acceptată și să ofere confidențialitate, securitate și descentralizare”, a afirmat el.

Pentru a fi adoptate pe scară largă, este nevoie de preţuri stabile, care va oferi utilizatorilor siguranţă în efectuarea de tranzacțiilor zilnice. Nimeni nu vrea să cumpere astăzi la preţul echivalent a patru dolari şi a doua zi să afle că o cafea s-a ieftinit la doi dolari.

Modificările de preț sunt neobișnuite pentru consumatori, iar adoptarea monedelor stabile se doreşte a fi un catalizator pentru adoptarea în masă a criptomonezilor.