Conservatorii ar dori reducerea ratei de vârf a impozitului pe venit, actualmente 50%, în timp ce liberal-democraţii optează pentru majorarea venitului anual scutit de impozit.
Bugetul este probabil momentul politic de vârf în fiecare an, iar speculaţiile cu privire la măsurile ce vor fi prezentate de cancelar ating paroxismul în zilele şi orele dinaintea şedinţei de buget a Camerei Comunelor, scrie RFI Romania.
Anul acesta, fără a ieşi din limitele austerităţii la care s-a angajat în 2010, Guvernul de coaliţie condus de David Cameron pentru a reduce imensul deficit bugetar moştenit de la administraţia laburistă, se pronostichează unele reduceri de impozite. Cea mai controversată ar fi reducerea ratei marginale de 50%, plătite pe veniturile care depăşesc 150 de mii de lire anual.
Această măsură este susţinută de majoritatea Partidului Conservator, dar este privită cu reticenţă de parlamentarii liberal democraţi, în timp de Partidul Laburist, acum în Opoziţie, o critică, susţinând că ar fi un cadou făcut celor mai bogaţi, într-o perioadă de austeritate pentru majoritatea populaţiei.
Presa scrie că George Osborne ar dori să reducă rata de 50%, introdusă de laburişti pe când se aflau la Putere, iniţial la 45% şi ulterior la 40%, nivelul la care era înainte de majorare.
Taxa este plătită doar de circa 300 de mii de persoane şi unii economişti estimează că nu aduce mulţi bani la buget, întrucât cei vizaţi găsesc metode fie de a plăti mai puţin, fie pur şi simplu părăsesc Marea Britanie pentru alte ţări, unde ratele de impozitare sunt mai mici.
Partidul Liberal-Democrat, formaţiune de centru, ar dori în schimb impunerea unei aşa-zise „taxe de conac” pentru locuinţele evaluate la peste un milion de lire sterline, majoritatea în Londra.
În orice caz, se aşteaptă majorarea pragului de la care veniturile devin impozabile, de la 7.500 la 8.100 de lire sterline anual, un alt pas către cifra de 10.000 de lire, promisă de liberal-democraţi în campania electorală şi asumată apoi de Guvernul de coaliţie.
Marja de manevră a coaliţiei este însă redusă, deoarece rata creşterii economice este stagnantă la sub 1% anual, iar deficitul bugetar, deşi a fost redus anul acesta la 125 de miliarde de lire sterline, reprezintă în continuare peste 7% din Produsul Intern Brut.
În sfârşit, bugetul de anul acesta va aduce ca noutate individualizarea pentru fiecare contribuabil a impozitelor directe plătite–impozit pe venit şi contribuţii la asigurări sociale–precum şi destinaţia taxelor plătite de acesta–alocaţii sociale, sănătate, învăţământ, apărare, serviciul datoriei publice şi altele, ce-i vor fi prezentate anual ca un extras de cont.