Contractul a fost semnat cu firma Heliomit SRL, vizează construirea unei fabrici de panouri fotovoltaice la Bârlad, județul Vaslui, cu o capacitate de 1.500 MW/an. Ajutorul de stat este în sumă de 33 de milioane de euro.
“Tranziția energetică include provocări, dar și oportunități pe măsură. Miliardele de euro pe care am reușit să le atragem pentru investiții în parcuri solare noi trebuie să rămână cât mai mult în România. De aceea, e o mare bucurie să putem finanța o fabrică mare de panouri fotovoltaice la Bârlad, în județul Vaslui, cu o capacitate de 1500MW”, a spus ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
“Este a doua astfel de investiție finanțată de ministerul energiei din PNRR, după cea din Sfântu Gheorghe. A început astfel revitalizarea industriei românești, iar ambiția este nu doar să nu mai importăm toate aceste echipamente din alte zone, ci să facem din România furnizor de calitate pentru întreaga piață europeană. Sprijinul de aproape 33 de milioane de euro va însemna locuri de muncă, salarii competitive într-o zonă mai puțin dezvoltată a țării și șansa României de a beneficia din plin de tranziția energetică spre un viitor cu energie mai sigură, mai accesibilă și mai verde,” a mai spus Burduja.
Heliomit este o firmă înființată în 2021 și este controlată de un antreprenor local, Tudor Mihăilă (24 de ani), membru al familiei Mihăilă care controlează businessul Rosavis, o afacere din domeniul avicol.
Contractul anterior cu finanțare nerambursabilă PNRR pentru producție de panouri fotovoltaice a fost semnat de minister cu KBK Kraft Projekt, firmă înființată în 2018, cu un rulaj anual de peste 11 milioane lei, deținută de antreprenorii basarabeni cu cetățenie română Veaceslav Caragacian, Nicolae Bosii și Andrei Jelescu. Firma a depus un proiect pentru înființarea unei fabrici de panouri fotovoltaice cu o capacitate de 140 MW. Proiectul este gândit pe o suprafață de teren de aproape 1 hectar și își propune o capacitate de producție zilnică de peste 430 de panouri.