O nouă legătură de mare viteză cu Ungaria. Drumul expres Satu Mare- Oar va fi racordat la rețeaua maghiară – proiect MTI

03 10. 2022
autostrada nordului

„Astăzi, 3 octombrie 2022, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii anunţă deschiderea procedurii de transparenţă decizională a procesului de elaborare a proiectului următorului act normativ:

Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Ungariei privind stabilirea conexiunii drumului expres între Satu Mare – Oar (RO) și Mátészalka – Csenger (H), semnat la Budapesta, la 9 aprilie 2021”, se arată pe site-ul MTI.

Proiectul de act normativ a fost inițiat în vederea aprobării Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Ungariei privind stabilirea conexiunii drumului expres între Satu Mare – Oar (RO) și Mátészalka – Csenger (H), document semnat la Budapesta, la 9 aprilie 2021, de către ambasadorul României în Ungaria, Gabriel Șopandă, și de către ministrul afacerilor externe și comerțului exterior din Ungaria, Péter Szijjarto.

Infrastructura de transport rutier, respectiv problematica dezvoltării condițiilor necesare realizării unui trafic rutier fluent internațional bilateral între România și Ungaria ocupă un loc important în ansamblul domeniilor cooperării dintre cele două state.

În acest context și având în vedere faptul că, pentru asigurarea unui trafic fluent și unei continuități în punctele de trecere a frontierei, este necesar ca la interconectarea tronsoanelor de drum expres de pe teritoriul României cu tronsoanele de drum expres de pe teritoriul Ungariei să fie corelate atât tipul de platformă cât și punctele de intersecție cu linia de frontieră ale legăturilor de infrastructură rutieră la profil de drum expres, părțile au stabilit necesitatea încheierii unui acord interguvernamental.

Scopul „Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Ungariei privind stabilirea conexiunii dintre drumul expres Satu Mare – Oar (România) şi drumul expres Mátészalka – Csenger (Ungaria)” este de a:
– crea condiţiile necesare asigurării unei legături directe prin racordarea drumului expres Satu Mare – Oar de pe teritoriul României cu drumul expres Mátészalka – Csenger de pe teritoriul Ungariei;
– stabili punctele de conexiune între cele două drumuri expres pe linia de frontieră comună româno-ungară;
– reglementa condiţiile tehnice de realizare a joncţiunii rutiere între cele două drumuri expres.

Un grup de lucru la nivel de experţi se va reuni alternativ, pe teritoriile statelor părţilor contractante. La reuniunea grupului de lucru pot participa specialişti ai ambelor părţi contractante în domeniul proiectării, construirii, întreţinerii şi managementului de drumuri şi poduri precum şi alţi specialişti, după caz.

Acordul nu aduce atingere drepturilor şi obligaţiilor părţilor contractante care rezultă din alte acorduri internaţionale la care cele două state sunt părţi, inclusiv drepturile şi obligaţiile României care decurg din calitatea sa de stat membru al Uniunii Europene.

Acordul precizează că, până la data aplicării integrale de către România a aquis-ului Schengen, derularea traficului internațional rutier pe drumul expres între Satu Mare – Oar (România) şi Mátészalka – Csenger (Ungaria) va fi asigurată prin deschiderea unui punct de trecere a frontierei româno-ungare.

Orice divergenţe privind interpretarea şi/sau punerea în aplicare a Acordului şi a eventualelor Protocoale adiţionale la Acord vor fi soluţionate de către Părţile Contractante, în cadrul Grupului de lucru, pe calea negocierilor, iar în caz de nereușită, prin canale diplomatice.

Acordul va intra în vigoare în a 30-a (treizecia) zi de la data primirii ultimei notificări prin care Părţile Contractante îşi comunică reciproc, prin canale diplomatice, îndeplinirea procedurilor interne cerute de legislațiile lor naţionale pentru intrarea în vigoare a acestuia.

Acordul își încetează valabilitatea după finalizarea lucrărilor de racordare a celor două drumuri expres și punerea în funcțiune a acestora.

Proiectul de acord a fost aprobat de către partea română prin Memorandumul cu tema: Aprobarea negocierii și semnării „Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Ungariei privind stabilirea conexiunii dintre drumul expres Satu Mare – Oar (RO) și drumul expres Mátészalka – Csenger (Ungaria)”, în ședința din data de 24 august 2020 a Guvernului României.

Pe 29 iulie 2022, Consiliul Tehnico – Economic al CNAIR a avizat Studiul de Fezabilitate pentru proiectul “Drum Expres Conexiune Satu Mare (VO Satu Mare) – Oar (Granița Româno – Ungară – Drum Expres M49 Ungaria)”, a anunțat atunci Cristian Pistol, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

De asemenea, tot în acea perioadă a fost obținut și Acordul de Mediu necesar realizării acestui obiectiv, potrivit directorului general al CNAIR.

Lungimea totală a traseului este de 14,862 km formată din 10,831 km drum expres + 4,031 km drum de legătură.

Viteza de proiectare pentru drumul expres este de 120 km/h, iar viteza de proiectare pentru bretelele nodurilor rutiere este de 60 km/h.

Proiectul prevede realizarea a două noduri rutiere, 7 pasaje (3 superioare și 4 inferioare), 54 de podețe, două spații de servicii și un Centru de Întreținere și Coordonare.

Contractul pentru studiul de fezabilitate și proiectul tehnic al Drumului Expres Satu Mare – Oar a fost semnat pe 10 iulie 2020 cu Search Corporation. În data de 10 august 2020 s-a dat ordinul de începere. Valoarea contractului este de 3,65 milioane de lei, fără TVA.

Noul drum face parte din proiectul cunoscut ca „Autostrada Nordului”, ce se continuă către Baia Mare, Dej, Bistrița, Vatra Dornei, Suceava.