Salariul unei bone este în mod normal 1.000 de lei lunar. Părinţii acestor trei copii ar putea să plătească mult mai puţin dacă s-ar organiza şi i-ar da banii unei alte mămici care să aibă grijă de toţi trei.
Procedura, care în Occident funcţionează de câţiva ani buni, a fost transpusă într-un proiect şi la noi de către o mamă fără prea multă încredere în grădiniţele de stat.
„Cam asta a fost ideea mai multe mămici de la un loc de joacă, ne cunoaştem, şi copii noştri stau la una dintre mămici acasă, cunoaşte copii, muscă am mai mare încredere pentru că rezonăm de obicei„, a declarat Adina Şişcă, membră a Asociaţiei „Mame pentru Mame”.
Proiectul a obţinut finanţare europeană şi 30 de bone vor fi instruite pentru a avea grijă de mai mulţi copii de aceeaşi vârstă. Cele mai multe dintre ele sunt tot mămici.Bonele vor fi instruite gratuit şi vor dobândi statutul de PFA.
Mămici care nu mai au un loc de munca
„Sunt foarte multe mame care nu mai au loc de muncă, cu încălcarea legii de către angajatorii lor, nu mai au loc de muncă la care să se întoarcă, nu au nici bani să dau copilul în grădiniţă”, a declarat Ana Măiţă, preşedinta Asociaţiei „Mame pentru Mame”.
Ramona Gabăr este o mămică care vrea să participe la acest proiect numai să nu fie nevoită să o ducă pe Maria de 1 an şi 5 luni la o grădiniţă de stat. „După grădiniţele private, după bonă sunt pe ultimul loc pentru că am văzut care sunt condiţiile:în primul rând felul în care copii sunt stimulaţi prin sistemul de pedepse şi recompense pe mine mă sperie un pic, după aia mâncarea pe care ei o primesc acolo nu mi se pare o mâncare potrivită pentru ei să primească dulciuri ambalate croissante la desert”, Ramona Gabăr, mămică.