O nouă monedă pentru zona euro

Guldenmark. Nu sună prea bine, însă expertul în economie politică Markus Kerber spune că introducerea unei monede paralele în zona euro reprezintă o parte dintr-un plan B necesar pentru a salva statele UE îngropate în datorii de la un dezastru definitiv.
Andreea Budica - joi, 31 mai 2012, 21:18
O nouă monedă pentru zona euro

„Este nevoie de o monedă paralelă în ţările cu surplus de cont curent, pentru un plus de stabilitate”, a declarat Markus Kerber, profesor de economie politică la Institutul Tehnologic din Berlin, pentru Reuters.

Scopul nu este acela de a „desfiinţa zona euro, dar de a oferi corporaţiilor şi cetăţenilor acestor ţări posibilitatea de a alege în ce monedă să-şi semneze contractele, în euro sau în noua monedă”. „Am botezat noua monedă, după vechea tradiţie olandezo-germană, Guldenmark”, a explicat Kerber.

Ideea introducerii unei monede paralele în zona euro s-a discutat îndelung în luna mai. Deutsche Bank a venit cu ideea introducerii Geuro ca monedă suplimentară pe lângă euro, adăugând că abandonarea totală a monedei unice europene ar determina „o incapacitate de plată pe scară largă şi colapsul întregului sstem bancar”.

Noua monedă gândită de experţii de la Deutsche Bank este gândită să fie folosită pentru rambursarea creditelor iar euro va fi folosit doar în aranjamente locale.

Introducerea Guldenmark a venit ca parte dintr-un plan B pentru economiile cu probleme, potrivit căruia injectarea de miliarde nu este, în sine, o soluţie pentru problemele Europei. Pe lângă injecţiile de capital, ar trebui să se targheteze problemele şi dezechilibrele din funcţionarea instituţiilor europene, a mai spus Kerber. „Planul B este un răspuns la găsirea unei căi nu doar de a rezolva problemele monetare ale Europei, dar şi de a depăşi paralizia instituţiilor europene”, a adăugat acesta.

Kerber a continuat că, dacă Europa continuă să finanţeze problemele Greciei este un lucru bun pentru Grecia, dar nesustenabil pentru restul membrilor UE.

„Banca Centrală Europeană finanţează banca centrală a Greciei, printr-o aşa-numită asistenţă de lichiditate de urgenţă. Băncile greceşti ajută populaţia să scoată bani din ţară şi să-i ducă în ţări sigure”, a concluzionat el.

Te-ar mai putea interesa și
Nou ambasador francez la Moscova
Nou ambasador francez la Moscova
Noul ambasador al Franței în Rusia, Nicolas de Riviere, a sosit la Moscova, a anunțat marți în mod oficial ambasada franceză, la mai multe luni după plecarea predecesorului său, pensionat în......
Zelenski cere SUA să întărească sancțiunile împotriva Rusiei
Zelenski cere SUA să întărească sancțiunile împotriva Rusiei
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut marți SUA să întărească sancțiunile împotriva Rusiei, pe care a ...
Parlamentul a votat legea pentru schimbarea regulilor pe șosele. Cifrele care dau fiori: România e țara accidentului la minut, o treime din paturile de spital sunt ocupate de victime
Parlamentul a votat legea pentru schimbarea regulilor pe șosele. Cifrele care dau fiori: România e țara accidentului la ...
Un proiect început de Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) în urmă cu ...
Anunț important pentru românii care își țin banii în bancă. Oferte cu dobânzi speciale stimulate de stat!
Anunț important pentru românii care își țin banii în bancă. Oferte cu dobânzi speciale stimulate de stat!
Câteva bănci din România, și chiar dintre cele mari, oferă promoții la constituirea depozitelor bancare pe patru și ...