O nouă platfomă de tranzacţionare pe OPCOM
Prima sesiune de tranzacţionare pe această platformă s-a desfăşurat vineri, 16 mai, când au avut loc deja două tranzacţii.
‘Salutăm intrarea în operativitate a platformei PC-OTC şi primele tranzacţii realizate. Ţin să evidenţiez munca comună, desfăşurată de ANRE, OPCOM şi participanţi la piaţă. Ne exprimăm speranţa că volumul de tranzacţii va fi unul crescător. În mod clar, această platforma este binevenită deoarece completează un gol creat în piaţă, urmare a apariţiei Legii 123’, a declarat Ion Lungu, preşedintele AFEER, citat în comunicat.
Potrivit acestuia, în primele zile, nu sunt de aşteptat tranzacţii importante deoarece participanţii sunt într-o perioada de testare a platformei.
Conform procedurilor, un participant poate tranzacţiona numai în condiţiile în care are patru contrapărţi eligibile.
Până acum s-au înscris 30 de participanţi, cinci dintre aceştia au încheiate contracte cu încă patru, care la rândul lor au încheiate contracte cu alţi patru. Este de aşteptat ca, în timp, toţi cei 30 participanţi să încheie contracte cu minim patru contrapărţi şi lichiditatea pieţei să crească, se mai arată în comunicat.
‘Această platforma de tranzacţionare are anumite particularităţi, pregătirea primelor tranzacţii necesitând o perioadă mai lungă de timp. Toate contractele încheiate cu companiile eligibile au trebuit să fie transmise la OPCOM, care le-a verificat şi transmis mai departe la ANRE. Mai mult, companiile au trebuit să obţină un accept în scris de la contrapărţi. OPCOM şi ANRE verifică cu atenţie aceste contracte, care pot să fie folosite la încheierea tranzacţiilor nu numai în România, ci şi în alte ţări în care companiile sunt prezente şi desfăşoară activităţi’, au mai spus reprezentanţii AFEER.
‘Ne exprimăm optimismul în ce priveşte interesul, respectiv creşterea numărului participanţilor pe această piaţă nouă, mai ales în a două jumătate a anului şi suntem convinşi că vom asista la o creştere în lichiditate a pieţelor’, a apreciat preşedintele AFEER.