‘ALAC este un program prin care Transparency International România îi ajută pe oameni să îşi elaboreze sesizările, să le dea datele şi informaţiile cât mai complete, să le transmită acolo unde trebuie, astfel încât o sesizare de corupţie, de încălcare a legii să nu se întoarcă ca în multe cazuri cu un refuz sau cu un rezultat negativ’, a declarat luni directorul executiv al TI România, Victor Alistar.
Primul pas pe care trebuie să îl facă un cetăţean pentru sesizarea unei fapte de corupţie constă în completarea formularului online pus la dispoziţie pe site-ul ALAC, la adresa alacromania.ro/raporteaza-coruptia, urmând că experţii ALAC să analizeze fiecare sesizare primită şi, ulterior, să invite autorul sesizării la Centru, pentru consiliere şi pentru a stabili paşii care trebuie urmaţi.
‘Pe noi ne interesează să sprijinim un proces natural între cetăţean şi stat pentru asigurarea ordinii de drept şi a legii’, a explicat Alistar, care a adăugat că ALAC se adresează şi sectorului privat, respectiv de prevenire a fraudelor şi a corupţiei interne la nivelul companiilor.
Potrivit Barometrului Global al corupţiei realizat de TI la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene în anul 2013, 65% dintre români percep corupţia ca fiind în creştere, iar cei mai mulţi au fost convinşi că oamenii simpli pot contribui la combaterea acestui fenomen, însă mult mai puţini sunt dispuşi să ia efectiv măsuri în acest sens.
Întrebaţi dacă sunt dispuşi să raporteze incidente de corupţie, 59% dintre respondenţi au răspuns că ‘da’, iar dintre cei 41% care au răspuns că ‘nu’, 58% au motivat că aceasta nu ar face nicio diferenţă, 20% au spus că se tem de consecinţe, iar 15% au răspuns că nu ştiu unde să le raporteze.
Toate informaţiile furnizate experţilor ALAC sunt confidenţiale, Centrul neavând dreptul să facă publice cazurile, fără acordul persoanelor care le-au sesizat.
La evenimentul de lansare a platformei online a ALAC au participat procurorul Gheorghe Muscalu, din partea Consiliului Superior al Magistraturii, judecătoarea Alina Ciupercă, vicepreşedinte al Asociaţiei Magistraţilor din România, directorul general adjunct al Direcţiei Generale Anticorupţie, Radu Genu, şi consilierul Avocatului Poporului, Eugen Dinu.
Campania ‘Implică-te! Raportează corupţia!’ derulată de TI-România îşi propune să determine opinia publică să ia atitudine şi să sesizeze faptele de corupţie, indiferent de forma acestora.
‘Raportarea unor astfel de fapte este în interesul fiecăruia dintre noi. Cetăţenii care au fost martori sau victime ale unor infracţiuni de corupţie, precum şi avertizorii de integritate primesc gratuit consiliere în cadrul Centrului Asistenţă Legală Anti-Corupţie. TI-România vine în sprijinul instituţiilor statului, ajutând cetăţenii să formuleze corect şi complet sesizările privind cazurile de corupţie’, potrivit unui comunicat TI România remis AGERPRES.
De la înfiinţarea sa, ALAC a consiliat 6.000 de persoane în ţara noastră, peste 140.000 de cazuri fiind preluate în toată lumea.
ALAC este un proiect instituţional al reţelei Transparency Internaţional şi funcţionează în cadrul unui departament al Transparency Internaţional România din anul 2003. În prezent, în reţeaua TI sunt 90 astfel de centre, deschise în 60 de ţări.