O nouă rundă de discuţii între Grecia şi creditorii internaţionali
Discuţiile cu instituţiile vor începe la ora locală 17,00 (15,00 GMT), iar ministrul de Finanţe, Euclide Tsakalotos, va conduce echipa de negociatori greci. Din partea creditorilor internaţionali, vor participa Declan Costello de la Comisia Europeană, Rasmus Ruffer de la BCE, Nicola Giammarioli de la MES şi românca Delia Velculescu, care va reprezenta Fondul Monetar Internaţional. Potrivit unui comunicat ministerial, proiectul legii pensiilor, trimis creditorilor la începutul unii ianuarie, se va afla în centrul negocierilor.
Textul legii pensiilor, criticat de sindicate, care au anunţat deja declanşarea unei greve de protest în data de 4 februarie, prevede reducerea valorii celor mai mari pensii prin impunerea unui plafon maximal de 2.300 de euro faţă de 2.700 în prezent şi revizuirea în scădere a pensiilor pentru toate categoriile. În plus, legea prevede unificarea mai multor case de pensii, majorarea cotizaţiilor pentru angajatori şi angajaţi şi introducerea unei pensii minime de 384 de euro pe lună pentru cei care au lucrat şi au cotizat cel puţin 15 ani. Obiectivul tuturor acestor măsuri este realizarea unor economii de 1,8 miliarde de euro pe an (echivalentul a circa 1% din PIB), economii cerute de creditorii internaţionali.
Numeroase manifestaţii, în special ale agricultorilor şi celor care au profesii liberale (ingineri şi avocaţi), au avut loc de la începutul acestui an pentru a protesta faţă de această reformă. Luni, fermierii greci au ameninţat că vor bloca ‘sine die’ frontierele dintre Grecia şi Turcia, precum şi cele dintre Grecia şi Bulgaria, pentru a paraliza transportul rutier.
Cu toate acestea, preşedintele grupului de lucru al zonei euro, Tomas Wieser, a dat un semnal pozitiv zilele trecute, apreciind că propunerea Guvernului de la Atena cu privire la reforma pensiilor este ‘un mare pas înainte’.
Potrivit presei elene, după o primă rundă de discuţii care va avea loc săptămâna aceasta, creditorii ar urma să revină în Grecia în cursul acestei luni pentru o primă evaluare a progreselor realizate de autorităţile elene în punerea în aplicare a planului de austeritate. Dacă evaluare va fi una pozitivă, Guvernul elen speră că astfel va fi deschisă calea pentru o reducere a datoriei publice a Greciei, care se apropie de 200% din PIB.
‘Dacă Guvernul grec continuă să aplice reforme, angajamentul Eurogrupului vizând o nouă reducere a datoriei este în continuare valabil’, a declarat şeful MES, Klaus Regling.
În conformitate cu acordul convenit în luna iulie a anului trecut cu creditorii internaţionali, Guvernul condus de Alexis Tsipras s-a angajat să adopte o nouă serie de măsuri de austeritate, în schimbul unor împrumuturi de 86 de miliarde de euro pe trei ani.