O nouă rundă de negocieri privind Brexit între Londra şi UE, pe fondul problemelor din guvernul britanic

Economica.net
09 11. 2017
brexit__456787654_53060600

Marea Britanie, membră a Uniunii Europene din 1973, este prima ţară care începe procedurile de părăsire a blocului comunitar, în urma unui referendum care a avut loc anul trecut.

Această nouă rundă de negocieri, a şasea, vine la o zi după ce un nou membru al cabinetului condus de May a fost forţat să demisioneze.

Demisia de miercuri a ministrului pentru dezvoltare internaţională, Priti Patel, pro-Brexit, din cauza unor întâlniri secrete cu oficiali israelieni vine exact la o săptămână după plecarea ministrului apărării, Michael Fallon, în urma unor acuzaţii de hărţuire sexuală.

Guvernul de la Londra este sub presiune, după apariţia unor informaţii în această săptămână conform cărora aproximativ 50 de bănci au abordat Banca Centrală Europeană (BCE) în legătură cu o posibilă relocare a afacerilor din Marea Britanie în zona euro.

Băncile de pe Wall Street au atras de asemenea atenţia că sunt aproape de o decizie finală în privinţa planurilor de a transfera locurile de muncă din Londra după Brexit.

Până acum, cele două părţi nu au făcut decât progrese limitate în privinţa drepturilor cetăţenilor, acordul financiar şi graniţa cu Irlanda, chestiunile pe care UE le vrea rezolvate înainte ca discuţiile privind viitorul relaţiei dintre Londra şi Bruxelles, în special în legătură cu schimburile comerciale, să poată începe.

‘Acum suntem aproape de un acord asupra unor chestiuni esenţiale precum drepturile cetăţenilor’, a spus miercuri, în timpul unei vizite în Polonia, negociatorul-şef al Marii Britanii, David Davis.

Uniunea Europeană ar urma să decidă la un summit de la 14-15 decembrie dacă negocierile cu Marea Britanie pot fi extinse pentru a discuta şi viitoarea relaţie economică.