Introducerea tarifului CPC (componenta de piaţă concurenţială) va conduce la o creştere a preţului final la energia electrică mai mică de 0,5%, pentru consumatorii casnici, în condiţiile în care, începând cu data de 1 iulie, tarifele de furnizare au fost reduse cu aproximativ 1,3%, estimează Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).
ANRE a ieşit cu această poziţie după ce, în facturile de electricitate de pe luna iulie a apărut o nouă taxă, denumită componenta de piaţă concurenţială, iar presa a relatat despre acest lucru. Valoarea acestei taxe este cuprinsă între 0,4 şi 0,5 lei, fără TVA, pentru fiecare kWh consumat, în cazul consumatorilor casnici care primesc energie la joasă tensiune. Taxa se aplică doar pentru energia cumpărată de furnizor de pe piaţa liberă, cantitate care va creşte însă de la an la an.
Potrivit Electrica, singurul furnizor de energie rămas în proprietatea statului, CPC este un „tarif nou de energie electrică activă, aplicat de furnizorii de ultimă instanță în factura clienților finali care nu au uzat de eligibilitate, corelat cu calendarul de eliminare a tarifelor reglementate”. Detalii, aici
Potrivit comunicatului ANRE, în cele 10 luni de aplicare a tarifului CPC la consumatorii non-casnici, preţul energiei electrice a crescut cu aproximativ 1%, faţă de situaţia în care s-ar fi menţinut tariful reglementat pentru tot consumul de energie electrică.
„Din datele ANRE, în cele 10 luni de aplicare a tarifului CPC la consumatorii non-casnici, s-a constatat o creştere de preţ de aproximativ 1%, faţă de situaţia în care s-ar fi menţinut tariful reglementat pentru tot consumul, gradul de dereglementare fiind în prezent de 85%. Pentru consumatorii casnici, în intervalul 1 iulie – 31 decembrie 2013, tariful reglementat se aplică pentru 90% din consumul realizat, în timp ce componenta de piaţă concurenţială (CPC) se aplică pentru un procent de 10%. În condiţiile în care, începând cu 1 iulie 2013, tarifele de furnizare au fost reduse cu circa 1,3%, estimăm că introducerea CPC va conduce la o creştere a preţului final la energia electrică mai mică de 0,5%”, se arată în comunicatul ANRE.
Conform sursei citate, această modalitate de eliminare a tarifelor reglementate se face sub stricta monitorizare a ANRE şi are ca scop evitarea creşterii bruşte şi semnificative a preţurilor la consumatorii finali de energie electrică până la eliminarea completă a tarifelor reglementate. Este vorba de termenul de 31 decembrie 2013 pentru consumatorii non-casnici şi de 31 decembrie 2017 pentru cei casnici, în conformitate cu prevederile Memorandumului de înţelegere semnat de România.
Memorandumul de Înţelegere a fost aprobat de Guvernul României în şedinţa de guvern din data de 13 martie 2012. Începând cu data de 1 septembrie 2012 pentru consumatorii non-casnici şi 1 iulie 2013 pentru consumatorii casnici, energia electrică facturată are două componente: cea reglementată, facturată cu tarif reglementat şi cea achiziţionată de pe piaţa concurenţială, facturată cu tarif CPC (componenta de piaţă concurenţială).