Ramirez a declarat la o conferinţă de presă că această mutaţie, observată pentru prima oară în Mexic în octombrie, „ar putea avea o mai mare transmisibilitate”, dar a precizat că „deocamdată nu este adecvat să o numim o nouă variantă mexicană”.
Tulpina descoperită a primit denumirea B.1.1.222 şi prezintă o mutaţie T478K, a precizat el.
„Putem face o solicitare pentru a fi denumită această variantă cu un nume specific, dar nu este încă potrivit pentru a o desemna ca nouă variantă mexicană”, a insistat Ramirez. El a semnalat însă „o creştere semnificativă” a circulaţiei acestei mutaţii în ţară, asemănător cu ceea ce s-a întâmplat şi în alte ţări care au detectat noi variante, precum Marea Britanie, Brazilia şi Africa de Sud.
Oficialul de la INDRE a adăugat că această mutaţie „a fost depistată şi în Canada, în Statele Unite şi în unele ţări din Europa şi Africa”.
Potrivit lui Ramirez, această nouă variantă prezintă câteva mutaţii importante ce pot avea un impact asupra sănătăţii publice, ţinând cont de modul în care s-a răspândit în rândul populaţiei. „Cu siguranţă poate avea o mai mare transmisibilitate. De aceea sugerăm să se efectueze studii virusologice, epidemiologice şi clinice, pentru a vedea dacă are sau nu are un impact semnificativ asupra populaţiei”, a insistat el.
Mexicul a înregistrat joi 877 de noi decese asociate maladiei COVID-19, astfel încât cifra totală a victimelor se ridică la 183.692, potrivit Ministerului Sănătăţii. Au fost raportate, de asemenea, 8.642 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus, iar bilanţul total al contagierilor a ajuns la 2.069.370 de cazuri.
Cu aceste cifre, Mexicul ocupă locul al 13-lea în clasamentul mondial prin prisma contagierilor şi locul al treilea ca număr al deceselor, după Statele Unite şi Brazilia, potrivit Universităţii americane Johns Hopkins.