Pe această pagină deschisă în urmă cu câteva zile, majoritatea internauţilor denunţă un ‘stat demisionar de misiunea sa de protejare a cetăţenilor’, în timp ce în Franţa se află în plină desfăşurare o dezbatere privind legitima apărare, în special cea a comercianţilor agresaţi.
‘Din păcate, trăim într-o ţară unde, dacă vrem să se facă dreptate, trebuie să ne-o facem singuri’, scrie unul din vizitatori, iar altul consideră că ‘hoţul şi-a meritat soarta’.
Numeroşi utilizatori de Twitter par să se îndoiască de veridicitatea acestui val de susţinere, emiţând ipoteza că unele ‘like-uri’ au fost cumpărate.
O ipoteză respinsă de alţi utilizatori, precum Guilhem Fouetillou (@gfouetil), profesor asociat la Institutul de Studii Politice de la Paris şi fondator al unui institut de analiză a conversaţiilor pe internet. ‘La preţul pieţei negre, 950.000 de like-uri ar costa 15.000 de dolari. O asemenea investiţie este puţin probabilă’, a afirmat acesta într-un mesaj pe Twitter.
Bijutierul de la Nisa, care l-a ucis miercuri pe unul din hoţii care tocmai îi jefuiseră magazinul, a fost inculpat vineri pentru omucidere involuntară şi plasat în arest la domiciliu. Hoţul, în vârstă de 18 ani, a fost rănit mortal de un glonţ în spate.
Singurul partid politic care s-a exprimat pe marginea acestui subiect, Frontul Naţional (extremă dreapta), condus de Marine Le Pen, susţine bijutierul, ‘poate o victimă a laxismului statului’. Tatăl şi predecesorul preşedintei formaţiunii, Jean-Marie Le Pen, a fost mai vehement: ‘Cred că dacă aş fi fost în locul bijutierului, aş fi făcut la fel’.
Luni, la Nisa va fi organizată o adunare a comercianţilor pentru a-şi exprima solidaritatea şi pentru a denunţa ‘agresiunile în general’, încheie agenţia de presă franceză.