O parte din minerii de la SNIMVJ vor fi preluaţi de CEH. Protestul continuă la Paroşeni şi Uricani

Minerii de la exploatările Paroşeni şi Uricani au continuat marţi, pentru a doua zi consecutiv, protestul început în subteranul celor două mine, în paralel reprezentanţii sindicatului, administraţia şi autorităţile judeţene încercând să găsească o soluţie pentru dezamorsarea conflictului, în cadrul unei şedinţe a Comisiei de dialog social de pe lângă Prefectura Hunedoara.
Economica.net - mar, 29 oct. 2019, 14:39
O parte din minerii de la SNIMVJ vor fi preluaţi de CEH. Protestul continuă la Paroşeni şi Uricani

În urma discuţiilor, s-a convenit ca 60 dintre minerii de la Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ), de care aparţin cele două exploatări, să fie preluaţi de către Complexul Energetic Hunedoara (CEH), cu contracte pe durată nedeterminată, soluţionându-se una dintre revendicările protestatarilor.

„Conducerea CEH va comunica lista cu cei 60 de mineri selectaţi, iar ei vor fi angajaţi la 1 noiembrie, cu contracte de muncă pe o perioadă nedeterminată, având astfel asigurate aceleaşi condiţii şi drepturi ca şi ceilalţi angajaţi ai CEH”, a declarat preşedintele Sindicatului „Huila”, Laszlo Domokos.

În ceea ce priveşte prelungirea valabilităţii Ordonanţei 36 sau emiterea unui act normativ similar, care le-ar permite persoanelor disponibilizate să beneficieze de venituri de completare şi de vechime în muncă pentru încă 22 de luni, Instituţia Prefectului nu are atribuţii pe linia elaborării unor asemenea documente, acestea revenind ministerelor de resort.

Potrivit liderului sindical, minerii sunt decişi să continue protestul, deoarece sunt „disperaţi” pentru că nu ştiu ce se va întâmpla cu ei de la începutul anului viitor.

„În toată activitatea mea sindicală, de peste 10 ani, am mai avut multe proteste sau greve, dar nu am mai văzut o asemenea stare şi o asemenea determinare. Poate alte proteste au fost legate de o mărire de salariu sau de un drept. Acum, protestul este legat de faptul că li se termină activitatea, că peste două luni de zile se închide mina, rămân pe drumuri. Nu mai au aceleaşi condiţii asigurate, ca şi ceilalţi dinaintea lor, când au fost disponibilizaţi. Este o stare destul de urâtă, oamenii sunt disperaţi, nu dorm noaptea, au familii în spate, au copii”, a spus liderul sindical.

În opinia acestuia, protestul s-ar opri doar în situaţia în care un reprezentant al Guvernului ar veni în Valea Jiului şi le-ar explica oamenilor cum se va proceda cu revendicările lor.

La rândul său, prefectul judeţului Hunedoara, Fabius Kiszely, a explicat că în actuala conjunctură politică nu are cine să promoveze un act normativ cu putere de lege, aşa cum solicită minerii pentru ordonanţa referitoare la veniturile de completare.

El a spus că a discutat cu un secretar de stat din Ministerul Energiei şi că documentele necesare sunt pregătite, urmând să fie prezentate viitorului ministru de resort.

„Din cauza imposibilităţii de a promova acte normative cu caracter de lege, respectiv o ordonanţă de urgenţă sau chiar lege – dată fiind situaţia politică la zi, este destul de complicat în a promova o prelungire a Ordonanţei care făcea referire la veniturile de completare. Ca atare, problema aceasta, cu veniturile de completare, va face obiectul unui dialog pe care îl vor avea reprezentanţii sindicatelor împreună cu conducerea societăţii naţionale de închideri, urmând să stabilim unde se va întâmpla acest dialog”, a precizat prefectul judeţului Hunedoara.

El a arătat că ia în calcul şi o deplasare în Valea Jiului pentru a le explica protestatarilor situaţia apărută.

Peste 100 de mineri de la exploatările de cărbune Paroşeni şi Uricani, din Valea Jiului, au continuat să protesteze în subteranul celor două mine, marţi, nemulţumiţi de faptul că nu există soluţii compensatorii pentru cei care vor fi disponibilizaţi la începutul anului viitor.

Protestatarii solicită prelungirea Ordonanţei 36, care garanta plăţi compensatorii şi vechime în muncă pentru doi ani de zile, pentru cei care îndeplinesc condiţiile de pensionare în acest interval de timp, precum şi angajarea la minele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH) pentru cei care nu se pot pensiona încă.

Te-ar mai putea interesa și
BLACK FRIDAY NISSA 2024: Extra Reduceri, Noutăți și Discounturi de până la 80%!
BLACK FRIDAY NISSA 2024: Extra Reduceri, Noutăți și Discounturi de până la 80%!
Black Friday la NISSA devine mai mult decât un eveniment de shopping – este o experiență complet reinventată! Cu reduceri spectaculoase de până la 80% și o selecție exclusivă de produse,......
Bitcoin ajunge la un nou record istoric de peste 97.000 de dolari: Top proiecte de investit
Bitcoin ajunge la un nou record istoric de peste 97.000 de dolari: Top proiecte de investit
Bitcoin a atins recent un nou maxim istoric de 97.862 dolari, și nu arată semne de încetinire. Se pare că va ajunge la ...
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a încheiat un parteneriat cu Dan Air şi a contractat, în regim ACMI (Aircraft, Crew, Maintenance, Insurance), o ...
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun Deep
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun ...
Tribunalul Bucureşti obligă Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral şi Institutul Grigore Antipa să comunice ...