Potrivit acestor extrase, Consiliul guvernatorilor BCE, instanţă compusă din cei 19 guvernatori ai băncilor centrale din statele zonei euro plus şase membri ai comitetului director al BCE, este îngrijorat de nivelul scăzut al inflaţiei precum şi de impactul încetinirii economiei chineze şi a altor pieţe emergente asupra Europei. ‘Impactul factorilor externi şi incertitudinea sporită au crescut posibilitatea ca măsurile BCE să nu fie suficiente pentru atingerea obiectivului lor final’, arată minutele publicate joi de BCE. ‘A fost prezentată necesitatea extinderii politicii monetare relaxante a BCE deja la actuala reuniune şi, în orice caz, pentru a acţiona mai devreme decât mai târziu’, se mai arată în extrasele BCE.
Preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a transmis un semnal clar că BCE este pregătită să-şi extindă programul de achiziţii de obligaţiuni, precizând că instituţia îşi va reexamina politica la următoarea şedinţă de politică monetară care va avea loc în luna decembrie, când vor fi publicate şi noile prognoze de inflaţie şi creştere economică.
Pentru a stimula creşterea economiei zonei euro şi a evita pericolul deflaţiei, BCE a început în luna martie a acestui an să achiziţioneze lunar obligaţiuni suverane ale statelor din zona euro şi bonduri corporatiste de până la 60 de miliarde de euro. În pofida acestor achiziţii, economia zonei euro înregistrează doar o creştere modestă iar oficialii BCE au început să ia în considerare noi măsuri pentru a susţine creşterea economică şi inflaţia.
Potrivit unor surse citate de Reuters, în cadrul pregătirilor pentru următoarea reuniune de politică monetară care va avea loc în data de 3 decembrie, oficialii BCE analizează în prezent dacă să extindă lista obligaţiunilor achiziţionate prin includerea de obligaţiuni municipale emise de oraşe sau regiuni
Începând din acest an BCE dă publicităţii minute de la reuniunile de politică monetară însă sub forma unor rezumate ale dezbaterilor şi fără a dezvălui cine susţinute o anumită poziţie.