Marile lanţuri de magazine, obligate să devină producători. Vezi de ce

27 03. 2013
hypermarket_real_07741900

Un proiect de regulament elaborat de Parlamentul European şi Comisia Europeană în vederea protecţiei consumatorilor prevede asimilarea retailerilor care comercializează produse marcă proprie în rândul producătorilor. În acest fel le atribuie mai multe responsabilităţi faţă de consumatorul final. „Importatorul sau distribuitorul este considerat producător în sensul prezentului regulament și este supus obligațiilor ce revin producătorului atunci când introduce pe piață un produs sub numele sau marca sa sau modifică un produs deja introdus pe piață într-o manieră care poate afecta conformitatea cu cerințele prezentului regulament”, se specifică în regulament. De asemenea, acelaşi regulament defineşte producătorul ca fiind „orice persoană fizică sau juridică care fabrică un produs sau pentru care se proiectează sau se fabrică un produs și care comercializează produsul respectiv sub propriul nume sau propria marcă comercială”

Ce trebuie să facă retailerul cu mărci proprii

Această modificare atrage după sine mai multe responsabilităţi pentru retailer, care trebuie să îşi asume practic întreaga răspundere pentru produsele pe care le pun pe piaţă sub brand privat. Mai precis, retailerul trebuie să se asigure că adevăratul producător operează conform unor proceduri care garantează conformitatea permanentă a producției de serie cu cerința generală de siguranță. Mai mult, este obligat să testeze prin eşantionare produsele puse la dispoziție pe piață, să investigheze plângerile venite de la consumatori  și să păstrează un registru cu produsele neconforme și cele rechemate în magazine. 

De asemenea, comercianţii cu branduri proprii trebuie să se asigure că produsele lor sunt însoțit de instrucțiuni și informații de siguranță într-o limbă care poate fi ușor înțeleasă de consumatori, în condițiile stabilite de statul membru în care produsul este pus la dispoziție, cu excepția cazului în care produsele pot fi utilizate în condiții de siguranță și conform destinației prevăzute de producător în lipsa unor astfel de instrucțiuni și informații de siguranță.

Nu în ultimul rând, aceştia vor trebui să indice pe produsele lor numele lor, denumirea lor comercială înregistrată sau marca lor comercială înregistrată și adresa la care pot fi contactați sau, dacă acest  lucru nu este posibil, pe ambalajul produsului sau într-un document care însoțește respectivul produs. Adresa trebuie să indice un singur punct de contact pentru retailer.

Se discută şi în România

Proiectul de Regulament este şi pe agenda Parlamentului României, aflându-se începând cu săptămâna aceasta pe agenda Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor.

În România, majoritatea lanţurilor comerciale internaţionale deţin în portofoliu şi produse marcă proprie, acestea câştigând teren în ultimii ani. Vorbim de o piaţă de 1,2 miliarde de euro care creşte într-un ritm alert.