Petiţia, intitulată „Opriţi imigraţia în masă din Bulgaria şi România în 2014, când se anulează restricţiile UE asupra migrării”, a fost creată de către Michael Fisher şi va rămâne deschisă până la 12/11/2013.
„Cer Guvernului să suspende anularea restricţiilor (impuse bulgarilor şi românilor) pentru (o perioadă de) încă cinci ani”, afirmă autorul petiţiei, apreciind că va exista o „presiune asupra locuinţelor, infrastructurii, şcolilor şi sistemului de sănătate”, în contextul în care „Guvernul (britanic) urmează să reducă pensii, locuri de muncă, servicii publice şi (bugetul) apărării”.
„Guvernul are nevoie să renegocieze legislaţia cu privire la migrare în cadrul UE”, se subliniază în petiţie.
Restricţiile impuse în 2005 pe piaţa britanică a muncii Bulgariei şi României, membre ale Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2007, urmează să fie anulate de la începutul lui 2014. „Odată cu anularea acestor restricţii, noii veniţi vor avea dreptul să ceară ajutoare sociale, locuinţe, locuri de muncă”, se subliniază în petiţie, care adaugă că, „în prezent, aproximativ 1,5 milioane de persoane se află în căutarea unui loc de muncă, în cele două foste ţări comuniste”.
Prelungirea restricţiilor este practic imposibilă. Comisarul european pentru Muncă Laszlo Andor a subliniat joi că niciun stat membru UE nu poate să prelungească restricţiile pe piaţa muncii impuse românilor şi bulgarilor după decembrie 2013.
Presa şi politicieni britanici au prezentat o serie de estimări controversate cu privire la un „val masiv” de imigranţi bulgari şi români după anularea restricţiilor.
Poziţia oficială a Londrei este că restricţiile impuse pe piaţa muncii românilor şi bulgarilor vor fi anulate începând de la 1 ianuarie 2014.